najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Skoplju i danas zemljotresi, gradjani uznemireni

Serija zemljotresa u području Skoplja još traje, a poslednji danas u 14.20, od 3,7 stepeni Rihtera, ponovo je izveo ljude na ulice i u parkove.

Ljudi koji su ponovo izašli iz stanova i sa radnih mesta kažu da su još preplašeni od jučerašnjeg, jakog zemljotresa od 5,3 stepeni Rihtera u 15.10, zbog kojeg su neki i Skopljanci proveli noć na otvorenom, po parkovima, šatorima i vozilima.

U većini osnovnih i srednjih škola nastava je privremeno prekinuta, a deca izvedena napolje.

U Skoplju je, prema informacijama Seizmološkoj opservatoriji, zabeleženo oko 100 zemljotresa od juče ujutru, od kojih su gradjani mogli da osete samo petnaestak.

Pre današnjeg zemljotresa u 14.20 od 3,7 stepeni Rihtera, osetio se i upola slabiji zemljotres u 11.50. Prvi zemljotres, od 3,9 stepeni, registrovan je juče u 6.58 sati. Neki od zemljotresa su se osetili i u drugde u Makedoniji i susednim zemljama.

Prema informacijama medija, u skopske bolnice se javilo više od 50 gradjana povredjenih u panici nakon zemljotresa. Većina se povredila trčeći da napuste zgrade, skačući sa balkona na nižim spratovima, a neke su pogodili predmeti koji su padali.

U seriji zemljotresa, koja je počela juče oko 7.00, nema veće materijalne štete, oštećeno je nekoliko automobile, sa zgrada je padala fasada, a ima i napuklih zidova. Najviše su stradale private kuće u selima u blizini epicentra zemljotresa, u selima koja se nalaze nekoliko kilometara severostično od centra.

Seizmolog Dragana Čunhin je izjavila da je posle zemljotresa od 5,3 stepena normalno da sledi serija slabijih koja traje i više od 10 dana.

„Poslednji zemljotres jačine kao juče smo imali 1921. Iskustvo pokazuje da se u skopskom regionu zemljotresi do magnitude 4,0 dešavaju na 10 godina, oni sa magnitudom pet na 100 godina“, rekla je Čunhin.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike