U trendu

U Skoplju protest zbog dvojezičnosti

Grupa od oko 50 ljudi protestovala je danas kod zgrade Vlade Makedonije u centru Skoplju zbog usvajanja Zakona o jezicima, kojim se proširuje upotreba albanskog.

Mediji prenose da su demonstranti protiv dvojezičnosti poručili predsesniku Makedonije Djordju Ivanovu da istraje u odbijanju da potpiše ukaz o proglašenju novog zakona o upotrebi jezika.

Demonstranti su nosili državne zastave i crni tranpasrent na kojem je žutim slovima pisalo „Hrišćansko bratstvo“.

Pošto je vladajuća većina u Sobranju 14. marta taj zakon usvojila po drugi put, u nekoliko gradova su bili protesti s malo učesnika, a na društvenim mrežama je bilo i pretnji poslanicima vladajućeg Socij-demokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Mediji su javili da su protesti organizovani i ispred kuća nekoliko poslanika vladajuće makedonske stranke, a jednoj poslanici iz mesta Vinica je u sredu posle ponoći zapaljen automobil.

Na Jutjubu je po usvajanju Zakona o jezicima, objavljena pesma u kojem Albanka u narodnoj nošnji veliča predsednika Sobranja Makedonije Talata Džaferija koji je proglasio ponovno usvajanje zakona.

U pesmi pod naslovom „Talat Džaferi živa legenda“ izvesna Linda Morina slavi „junaštvo“ Džaferija u „sukobu“ s poslanikom opozicione makedonske stranke VMRO DPMNE, bivšim premijerom Nikolom Gruevskim, koji je pokušao da spreči usvajanje zakona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.