U trendu

U Sloveniji počelo prevremeno glasanje pred nedeljne izbore

LJUBLJANA – U Sloveniji je jutros počelo prevremeno glasanje pred nedeljne izbore za 90 članova Državnog zbora (parlamenta).

U 7.00 sati otvoreno je 96 birališta, po jedno u svakom od izbornih okruga širom zemlje, na kojima mogu da glasaju birači koji u nedelju neće biti u mestu prebivališta ili žele da glasaju pre iz drugih razloga. Najavljeno je da će danas prevremeno glasati i predsednik države Borut Pahor, prenosi Hina.

Birači će prevremeno moći da glasaju i u sredu i cetvrtak od 7 do 19 sati.

U sredu ističe rok za prijavu biraca koji u nedelju žele da glasaju van mesta prebivališta, a isto tako i rok za prijavu za glasanje kod kuce, što je mogućnost koja se daje onima koji zbog zaraze korona virusom ili karantina neće moći da glasaju na biračkom mestu.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima oko 1,65 miliona slovenačkih birača. Od 90 poslanika u parlamentu 88 ih se bira sa lista 21 stranke i udruženja koji su prijavili kandidate.

Preostalih dvoje su zastupnici italijanske i mađarske manjine. Manjinske poslanike biraju samo punoletni građani tih zajednica u mestima gđe žive.

Predizborna kampanja nastavlja se do petka u ponoć, kad počinje izborna tišina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.