U trendu

U Sobranju danas pauza, glasanje najverovatnije sutra

SKOPLJE – Nakon tri dana rasprave o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom, koji predviđa promenu imena Republike Makedonije, tokom koje su poslanici vlasti i opozicije zadržali potpuno suprotstavljene stavove, u Sobranju je danas pauza, a rasprava će biti nastavljena sutra, kada se očekuje i glasanje.

Ova jednodnevna pauza u radu parlamenta je u makedonskim medijima protumačena kao vreme uzeto za poslednji pokušaj da vlast i opozicija ipak dođu do nekog dogovora koji bi obazbedio neophodnu dvotrećinsku većinu od ukupno 120 poslanika.

Najuticajnija opoziciona partija VMRO-DPMNE jasno je stavila do znanja ne samo parlamentu, već i američkim zvaničnicima da je Prespanski sporazum za njih mrtav i da će poslanici te stranke glasati protiv.

Prema informacijama iz Sobranja, a prenose makedonski mediji, o ustavnim promenama će se najverovatnije glasati na sutrašnjoj sednici.

Briselu će danas, kako je najavljeno, uprkos svemu, početi zvanični pregovori o pristupanju Republike Makedonije NATO.

Iz makedonske vlade je najavljeno da će početi sa izradom ustavnih amandmana, nakon odlučivanja u parlamentu, te da je najbolje da to uradi zajedno sa opozicijom.

To je juče najavio portparol vlade Mile Bošnjakovski na konferenciji za novinare.

Opoziciona VMRO-DPMNE, međutim, odlučila je da napusti raspravu i sugerišu strankama u vlasti da prekinu, prema njihovom mišljenju besmislenu raspravu, tako što će ustavne amandmane staviti na glasanje.

Parlament će raspravu nastaviti sutra u podne.

Ukoliko ustavni amandmani ne dobiju dvotrećinsku većinu, iz vlade najavljuju brze prevremene parlamentarne izbore, što znači da bi oni bili održanu u roku od najmanje 45 do najduže 60 dana.

I opozicija smatra da su izbori jedino rešenje, ali u skladu sa izmenjenim izbornim zakonodavstvo, a to bi značilo formirati tehničku vladu koja bi imala novog premijera i nove ministra iz vladajuće koalicije u resoru policije, socijalnih poslova, poljoprivrede i nekoliko ministara iz opozicije.

Oni bi, kažu, trebalo da pripreme održavanje izbora u roku od 100 dana.

Dve najveće partije, SDSM i VMRO-DPMNE, su, sudeći prema ranijim izjavama, uverene u pobedu na tim izborima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.