U trendu

U Sobranju i dalje podeljeni stavovi vlasti i opozicije

SKOPLJE – Treći dan rasprave u makedonskom parlamentu o ustavnim amndmanima u skladu sa Prespanskim sporazumm o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, protiče i dalje bez naznaka o mogućem približavanju stavova stranaka vlasti, koje su za i opozicije koji su protiv prihvatanja tog dokumenta i izmene Ustava.

Dok poslanici vlasti smatraju da Prespanski sporazum treba prihvatiti, poslanici opozicije su protiv sporazuma i promene imena Makedonije u Republika Severna Makedonija.

Krste Jovanovski, poslanik iz najuticanije opozicione VMRO-DPMNE, još jedan je od poslanika koji je pozvao premijera Zorana Zaeva da ne vrši pritisak na poslanike da, kako je rekao, pritisnu dugme „za“ sporazum, već da umesto toga sedne sa liderom opozicije Hristijanom Mickoskim i nađe način za izlazak iz trenutne situacije.

„Ne pritiskajte nas poslanike da stisnemo dugme. Zatvorite se pet dana sa Hristijanom Mickoskim i pronađite rešenje. Ljudi su podeljeni, društvo je podeljeno. Neću glasati za sporazum jer nisu ispunjena dva uslova predviđena Ustavom za nedavno održani referendum, koji je bio neuspešan. Zato nemam mandat građana da glasam za sporazum“, rekao je Jovanovski.

U odgovoru poslaniku Jovanovskom, premijer Zoran Zaev je rekao da mu ne pada na pamet da vrši pritisak na poslanike, ali je ponovio da bez verfikacije sporazuma sa Grčkom Makedoniji nema ulaska u NATO i EU.

„Uvek sam za dijalog. Apsolutno mi ne pada na pamet i ne mogu vršiti pritisak. Mi smo imali sastanke na kojima Mickoski tražio tehničku vladu. a dobio je Državnu izbornu komisiju (SEC), legalizuje finansija političkih stranaka i odluku o sredstvima. Ostajemo u vezi da bismo pronašli rešenje“, rekao je Zaev.

Ponovio je da je cilj Prespanskog sporazuma da se pronađe rešenje, da se pokopaju podele,da se uspostavi pomirenje i pronađe način za rešenje budućnosti Makedonije.

Poslanici vladajuće većne su u više navrata pozivali na odgovornost jer ukoliko sporazum ne bude prihvaćen Makedonija će biti u izolaciji.

Njihove kolege iz opozicije su, pak, stava da je Prespanski sporazum štetan, neustavan i politički mrtav.

Koordinator parlamentarne grupe VMRO-DPMNE, Dragan Danev, je juče tražio od predsednika parlamenta Taljata Džaferija da dozvoli Mickoskom da se obrati poslanicima, ali je on taj zahtev odbio uz obrazloženje da nema osnova da dozvoli tako nešto budući da lider VMRO-DPMNE nije poslanik.

Mickoski je u međuvremenu izjavio da ne odustaje od stava da je referendum o sporazumu sa Grčkom bio neuspešan.

Što se tiče mogućnosti amenstije optuženih za nasilje u parlamentu 27. aprila prošle godine i poziva potpredsednika njegove stranke Mitka Jančeva da prihvati tkvu ponudu, Mickoski kaže da je to lični stav Jančeva.

Prema njegovim rečima, takva ponuda nije fer, preneo je portallb.mk.

„Ne verujem u pravdu i ne prihvatam nikakvu trgovinu pravdom. Optuženi su nevine žrtve političkog progona Zorana Zajeva i SDSM-a. Zaev je imao prilikom da se tokom govora izvini optuženima i njihovim porodicama za sve što su preživeli, ali je odlučio da uslovljava i manipuliše, oslanjajući se na sporazum sa Grčkom i potom postojaće amnestija. Sramota „, rekao je Mckoski u intervjuu za Dojče Vele“.

Na pitanje da li je sa Zaevom moguće pronaći zajednički jezik, on je odgovorio:

„Moguće je zaključiti da je Sporazum mrtav. Svako dalje silovanje ovog procesa stvaraće samo dodatne tenzije i polarizaciju u društvu, a za to je jedino odgovoran Zoran Zaev, koji je obećao nešto što nije mogao da završi. “

O odbijanju Džaferija da mu dozvoli da govori u parlamentu, Mickoski je rekao da ne razume takav postupakl Džaferija, te da ako mogu Mogerini i Stoltenberg da govore u parlamentu, zašto ne bi mogao i on.

„Imatejte strpljenje, sutra ćete čuti zabranjeni govor i sve što sam želeo da kažem u javnosti kao poruku „, rekao je Mickoski.

Za usvajanje ustavnih amandmana u skladu sa Prespanskim sporazumom potrebne su dve trećine poslaničkih glasova od ukupno 120.

U sali je danas registrovano 60 prisutnih poslanika.

Skupština ima rok od 10 dana da odluči o (ne)prihvatanju Prespanskog sporazuma. Ukoliko ustavni amandmani ne budu prihvaćeni u Makedoniji će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.