U trendu

U Srebrenici danas radni dan

Posle 15 godina u Srebrenici je 25. novembar radni dan  –   prethodni načelnici bošnjačke nacionalnosti proglašavali su ovaj datum neradnim danom i obeležavali Dan državnosti BiH, koji je zvanično praznik u Federaciji BiH.

Prethodnih godina oni koji su želeli nisu morali da dolaze na posao, dok su neki dolazili na svoja radna mesta.

Novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić odlučio je da se poštuje samo Zakon o praznicima RS, u kojem se 25. novembar ne obeležava kao Dan državnosti.

Dan državnosti BiH obeležen je u Memorijalnom centru Potočari, gde je poručeno da je Srebrenica „mesto gde se čuva bosanskohercegovačka državnost“.

Prisutni su bili predstavnice srebreničkih udruženja, uprava Memorijalnog centra Potočari, ministar za izbegle i raseljene osobe Federacije BiH Edin Ramić, novoizabrani predstavnici Bošnjaka u Srebrenici, kao i Medjunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS.

Predsednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari Sadik Ahmetović izjavio je da se u Srebrenici čuva državnost BiH i njena istorija i da će BiH biti „nezavisna, suverena i jedinstvena sve dok se okupljaju u Potočarima, uprkos činjenici da se Dan državnosti, kao najznačajniji praznik, ignoriše i ne slavi u celoj BiH, čak ni u Srebrenici“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.