U trendu

U Srebrenici presuda Mladiću dočekana mirno, u Istočnom Sarajevu protesti

Izricanje presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću u Srebrnici je dočekano mirno i bez incidenata.

U Srebrenicu je danas stigao veliki broj novinara, ali su gradjani tog mesta, i Srbi i Bošnjaci, izbegavali da komentarišu presudu kojom je Haški tribunal osudio Mladića na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici i ostalih zločina tokom rata u BiH.

Tek nekolicina Srba je kazala da bez obzira na presudu, Mladić „ostaje heroj srpskog naroda“.

Sarajevski mediji su preneli da na ulicama Srebrenice nije bilo pojačanih policijskih patrola, osim jednog policijskog kombija koji je ispunjen specijalacima kružio gradom.

Na jednom od kioska u centru Srebrenice bio je postavljen poster s likom Mladića, ali ga je brzo uklonila komunalna policija.

Postere su u Srebrenici i Bratuncu lepili članovi Udruženja „Istočna alternativa Republike Srpske“.

Povodom presude Mladiću u Istočnom Sarajevu je održana protestna šetnja koju su organizovali članovi Udruženja veterana Republike Srpske.

Predsednik Skupštine Udruženja veterana RS Dragan Savić rekao je novinarima da Haški tribunal današnjom presudom „ubija generala Mladića, a samim tim i sve veterane koji su ratovali uz njega“.

„Narod i borci RS treba da čuvaju RS, jer je to ono što želi general Ratko Mladić“, kazao je on.

Udruženje Čast otadžbine iz Beograda organizovalo je na Sokocu skup podrške Ratku Mladiću, kojem su prisustvovali poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu BiH Staša Košarac i poslanik te stranke u parlamentu RS Srdjan Milović. To udruženje okuplja bivše oficire i vojnike RS, na čelu s generalom Rodoljubom Andjićem.

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je danas Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i ostale zločine počinjene tokom rata u BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar