U trendu

U Tirani konferencija o srpsko-albanskim odnosima

Eventualni ulazak preostalih balkanskih zemalja u Evropsku uniju (EU) umnogome bi smanjio napetosti i doprineo dobrosusedskim odnosima i saradnji, ocenili su danas u Tirani učesnici konferencije „Srpsko-albanski odnosi kroz kosovski prozor“.

Četvrtu konferenciju naučnika, medijskih i kulturnih radnika iz regiona posle Beogorada, Prištine i Skoplja u Tirani su organizovali nedeljnik Vreme, Fondacija za otvoreno društvo i Foruma ZDF, kao deo projekta „Tačka susreta“.

Učesnici konferencije govorili su o sličnostima i razlikama u nacionalizmu, oprečnim interpretacijama istorije, ali i o neophodnosti dijaloga, ekonomske i kulturne saradnje Albanaca, Srba, Crnogoraca i Makedonaca, ali i medjusobnih političkih odnosa njihovih država.

Sagovornici su ocenili da političke elite ne usvajaju i ne promovišu evropske ideje i vrednosti zbog dobrobiti svojih naroda, već samo zato što to EU od njih zahteva.

Moderator konferencije bio je urednik spoljno-političke rubrike u nedeljniku „Vreme“ Andrej Ivanji, a panelisti su bili novinarka Report TV iz Tirane Erjona Rusi, profesor balkanske politike na Univerzitetu u Prištini Nedžmedin Spahiu i politikolog iz Centra za primenjene evropske studije Milan Aleksić.

Novinarka Erjona Rusi je izjavila da se Albanci iz Albanije i sa Kosova izmedju sebe razlikuju samo kada pričaju o politici, dok oko drugih stvari nemaju nesuglasice.

„Svojevremeno u Nemačkoj su mi rekli da bi Albanci Srbima učinili isto što su i oni Albancima, ukoliko bi se ostvario projekat Velike Albanije. To me čudi jer Albanija, za razliku od zemalja u okruženju, nije učestvovala u skorašnjim ratovima“, rekla je Rusi.

Profesor Nedžmedin Spahiu dodao da je drugačiji nacionalizam kosovskih Albanaca i Albanaca u Albaniji, jer kako je dodao, kosovski je sličniji srpskom ili hrvatskom.

„Na Kosovu postoji želja da Albanija bude kao Kosovo, da ima isti pogled na naciju, državu i vladu kao na Kosovu, a to dovodi do konflikta izmedju Albanaca samih“, rekao je Spahiu.

Politikolog Milan Aleksić je naveo da su „kosovski Albanci jedna od najegzotičnijih nacija za Srbe zato što se ne poznaju, zato što ne znaju ništa jedni o drugima i da zbog toga Srbe plaši koncept Velike Albanije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.