U trendu

U toku sastanak premijera članica SEECP u Brdu kod Kranja (VIDEO)

Sastanak predsednika vlada članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) počeo je danas u Brdu kod Kranja u Sloveniji, a prisustvuju premijeri šest od 13 zemalja članica te regionalne inicijative.

Delegacije svojih zemalja predvode predsednik Vlade Slovenije Miro Cerar koji je domaćin skupa, zatim premijeri Hrvatske, Crne Gore, Kosova i Bugarske, Andrej Plenković, Duško Marković, Ramuš Haradinaj i Bojko Borisov, kao i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Srbiju predstavlja ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Na čelu makedonske delegacije je potpredsednik Vlade Bujar Osmani, dok albansku predvodi zamenica premijera Senida Mesi.

Grčku predstavlja zamenik ministra spoljnih poslova Joanis Amanatidis, a Rumuniju i Moldaviju državni sekretari ministarstva spoljnih poslova, George Ciamba i Daniela Morari.

Učestvuju i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović i predstavnik EU Eduard Auer, šef odseka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Na današnjem sastanku, kojim će biti okončan dvodnevni samit SEECP, treba da bude potvrdjena jučerašnja odluka ministara spoljnih poslova članica SEECP, da će nova generalna sekretarka RCC biti Majlinda Bregu, a da će nju naslediti bivši crnogorski premijer Igor Lukšić.

Očekuje se i usvajanje deklaracije koju su juče, prema rečima šefa slovenačke diplomatije Karla Erjaveca, podržali ministri spoljnih poslova država SEECP.

Pre današnjeg sastanka Cerar i Borisov su održali bilaterlani sastanak.

(Beta)

Napišite komentar