U trendu

U Trebinju predstavljeno 26 studija o zločinima nad Srbima

TREBINJE – U Trebinju je večeras predstavljeno 26 studija o ratnim zločinima nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Izdavačka delatnost Republičkog centra predstavljena je u okviru konferencije „Srpska istorija i kultura pamćenja“, koja će trajati do nedelje, 4. septembra, a povodom 30 godina od stvaranja Republike Srpske, prenela je Srna.

Istoričar Predrag Lozo rekao je da je jedna od glavnih delatnosti Centra da ostavi trag za budućnost o tome šta se događalo za vreme Odbrambeno-otadžbinskog rata, a da je najveći nacionalni interes faktografija, odnosno predstavljanje onoga što se zaista događalo.

Lozo je podsetio na pokušaje da se od Odbrambeno-otadžbinskog rata do danas nametne tzv. haška istorija, odnosno pisanje savremene nacionalne istorije na osnovu haških presuda i presuda Suda i Tužilaštva BiH.

„Znamo svi kakav je politički pristup temi stradanja srpskog naroda, koliko su srpske žrtve ignorisane, koliko je srpski narod kolektivno prikazan kao zločinac“, napomenuo je Lozo.

On je dodao da su se u Centru osim pravosudnog aspekta delatnosti, gde se pomaže odbranama optuženih i pomaže da se spozna istina o stradanju srpskog naroda, odlučili za nešto aktivniju izdavačku delatnost kako bi ono što danas rade ostalo narednim generacijama.

„Svesni smo da ono što se ne zapiše, što ne dođe u formi naučne studije, kao da se nije ni desilo. Zbog toga smo se potrudili da Centar ima kolektivna izdanja, svoja ozbiljna istraživanja, a i da okupimo pojedinačne autore koji pišu monografije brigada, ozbiljne istraživačke studije o nekim drugim događajima tako da imamo širok spektar izdavačke delatnosti“, rekao je Lozo.

Istoričar u Centru Dragoslav Ilić rekao je da su posebno ponosni na popis žrtava Odbrambeno-otadžbinskog rata, napominjući da je to prvi put da je jedna institucija posle rata popisala svoje žrtve koje su podnete za slobodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.