U trendu

U Vukovaru nema više dvojezičnih tabli

Gradsko veće Vukovara izglasalo je danas izmene gradskog Statuta po kojima na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru nisu predviđene dvojezične table sa natpisima na latinici i ćirilici.

Za izmene je glasalo deset odbornika vladajuće koalicije na čelu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) dok je deset odbornika iz opozicije koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) bilo protiv. Presudio je glas odbornice Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Slavice Jelinić koja je podržala izmene statuta grada.Izmenama Statuta su usvojene dve odluke – Odluka o izmenama i dopunama Statuta i Odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, kojom bi se postepeno osiguravala individualna prava građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

Glasanju je prethodla višečasovna rasprava tokom koje su odbornici vladajućih stranaka branili predlog izmena Statuta dok je opozicija bila jednoglasna u tome da te izmene nude manje prava srpskoj nacionalnoj manjini od prava predviđenih Statutom iz 2009.

Izmenama Statuta nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru, a Gradsko veće obavezano je da „svake godine u oktobru razmatra dostignuti stepen razumevanja, solidarnosti i dijaloga među građanima Vukovara i da u skladu s tim donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja obima osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine koji žive u Gradu Vukovaru novim pravima“.

U Statut je ugrađena i obaveza da Gradsko veće svake, a najkasnije svake druge godine, donosi dopunu Statutarne odluke kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine na području Vukovara priznaju prethodno dogovorena nova prava.

Izmene Statuta su u skladu sa prošlogodišnjom odlukom Ustavnog suda da vukovarsko Gradsko veće u roku od godinu dana reši pitanje dvojezičnosti u tom gradu.Ustavni sud je 11. avgusta  2014. obvezao vukovarsko Gradsko veće da u roku godinu dana, u skladu sa Zakonom o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina i  Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, u Statutu Grada Vukovara izričito  propiše individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma za celo područje ili za delove Grada Vukovara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar