najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Zagrebu počinje sudjenje Milanu Martiću

Pred Županijskim sudom u Zagrebu danas treba da počne sudjenje u odsustvu bivšem ratnom vodji pobunjenih Srba Milanu Martiću, koji u Estoniji izdržava 35-godišnju kaznu zatvora zbog granatiranja Zagreba.

On je zajedno s bivšim komandantom vojske samoproglašene RSK Milanom Čeleketićem, koji živi u Vojvodini, optužen za raketiranje Karlovca i Jastrebarskog u maju 1995. godine, odnosno Čeleketić i za raketiranje Zagreba.

Obojica su nedostupna hrvatskom pravosudju, pa će im se suditi u odsustvu, a sudjenje vodi sudija Tomislav Juriša.

Prema optužnici, njih Martić i Čeleketić odgovorni su za raketni napad na Zagreb, Jastrebarsko i Karlovac u kojem je u maju 1995. poginulo sedam civila, dok ih je 218 ranjeno.

Budući da je Martić u Hagu osudjen zbog raketiranja Zagreba, njemu će se suditi samo za raketni napad na Karlovac i Jastrebarsko. U napadu na Zagreb ubijeno je sedmoro civila, dok u napadima na Karlovac i Jastrebarsko nije bilo žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Jedan od krunskih dokaza protiv Martića i Čeleketića su njihove izjave objavljene na televiziji, u kojima su rekli da su oni izdali naredbu za raketiranje i da će to učiniti ponovo.

Martićevo javno hvalisanje da je lično naredio granatiranje Zagreba kao odmazdu za hrvatsku akciju “Bljesak” u zapadnoj Slavoniji bio je krunski dokaz i na sudjenju u Hagu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike