U trendu

U zločinima nema selektivne pravde

Tražili smo od vlasti Hrvatske da preispitaju odluku o tome da ne žele sarađivati u predmetima ratnih zločina, rekao je danas glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

„Kada je reč o sugestijama da hapšenja u Orašju predstavljaju selektivnu pravdu, tužilaštvo Tribunala taj i druge događaje ne vidi tako“, kazao je Bramerc u razgovoru za sarajevsko „Oslobođenje“.

„Naprotiv, videli smo da Tužilaštvo BiH podiže optužnice bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve ili počinioca i na osnovu jačine dokaza. Ako samo pogledate optužnice koje su podignute ove godine, teško je tu videti selektivnu pravdu – tu su, između ostalih mesta, predmeti za zločine u Stocu, Milićima i Konjicu“, preciozirao je Bramerc.

Kao i uvek, rekao je on, tužilaštvo Tribunala ohrabruje sve političare i vladine zvaničnike da se ponašaju odgovorno kada javno govore o istragama i krivičnim gonjenjima koji su u toku.

„Nezavisnost tužilaca i pravosuđa mora se poštovati i štititi. Čak i kada im to nije namera, javni komentari zvaničnika o pravosudnim pitanjima koja su u toku mogu odavati utisak neprimerenog političkog uticaja“, ističe Bramerc, prenosi „Oslobođenje“ na svom sajtu.

Bramerc je poručio da će tužilaštvo Tribunala „pratiti i izvestiti o daljnjem razvoju događaja u ovom slučaju, kao što radimo za sva druga značajna krivična gonjenja u regionu“.

Na pitanje novinara sme li vlada jedne članice EU sebi da dozvoli da zaključcima obavezuje svoje pravosudne institucije da ne sarađuju sa onima iz susedne zemlje, Bramerc kaže:

„Tužilaštvo Tribunala je ranije ove godine Vladi Republike Hrvatske i Savetu bezbjednosti UN-a izrazilo zabrinutost zato što su hrvatske vlasti dobile uputstvo da ne pružaju pravosudnu saradnju u vezi s određenim predmetima ratnih zločina. Nije upitno da ta politika ometa regionalnu saradnju i tražili smo od hrvatske Vlade da je preispita“.

Ističe da „ako pogledate regionalnu saradnju u vezi s predmetima ratnih zločina među zemljama bivše SFRJ, očito je da to nije saradnja jednakih standarda kao pravosudna saradnja između zemalja članica EU“.

„Kada sam radio kao tužilac u Belgiji, bilo je nezamislivo da neki kolega iz EU zbog politike svoje vlade bude sprečen da sa mnom sarađuje. Istu poruku sam uputio kada sam sa svojim srpskim sagovornicima prošle sedmice u Beogradu razgovarao o predmetu Novaka Đukića. Jasno je da postoji veliki prostor za poboljšanje regionalne saradnje u vezi s predmetima ratnih zločina, tako da ta saradnja dostigne evropske standarde. Mi ćemo u tužilaštvu Tribunala i dalje raditi s kolegama i njihovim vladama kako bi se postigao dalji napredak“, poručuje Bramerc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.