U trendu

Uhapšen Josip Šimić zbog falsifikovanja dokumenata o navodnom prisluškivanju glavne …

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, u BiH je uhapšen Josip Šimić zbog sumnje da je falsifikovao dokumente o prisluškivanju glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić i potpredsednice Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Ružice Jukić.

Hapšenje Šimića potvrdila je večeras za regionalnu N1 portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Kako je objavio sarajevski portal Žurnal, Šimić je uhapšen zbog sumnje da je falsifikovao službene dokumente, koje je nedavno dostavio Tužilaštvu BiH o navodnom prisluškivanju i tajnom praćenju glavne tužiteljke BiH Gordane Tadić i potpredsednice Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Ružice Jukić.

Bosanskohercegovački mediji su za Šimića navodili da je novinar portal „Dnevno“, a sada se tvrdi da se lažno predstavljao i kao novinar.

Tužilaštvo BiH je nedavno saopštilo da su mu dostavljeni dokumenti, odnosno transkripti presretnutih razgovora koji ukazuju na to da je SIPA pratila i prisluškivala glavnu tužiteljku BiH i potpredsednicu VS TS.

Tužilaštvo BiH je, medjutim, danas saopštilo da mu je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH  dostavila izveštaj, posle interne istrage provedene po nalogu ovog tužilaštva, u kojem je navedeno da ta policijska agencija nije pratila niti prisluškivala Tadićevu i Jukić.

Šimića su uhapsili pripadnici SIPA, a predstavnici te agencije su najavili da će se sutra oglasiti povodom hapšenja.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić rekao je da je Tužilaštvo BiH današnjim saopštenjem potvrdilo da nije bilo praćenja niti prisluškivanja glavne tužiteljke Gordane Tadić, ocenivši da će neko morati da odgovara za aferu kojom je naneta šteta BiH, a najviše pravosudnom sistemu.

„Umesto da su pre toga sproveli istragu i zaključili da toga nije bilo, oni su prvo napravili aferu, zatresli celu zemlju i sada zaključili da toga nije bilo. Ne može se završiti na ovome i neko će morati odgovarati i položiti račune zato što je naneta šteta zemlji, a najviše pravosudnom sistemu u BiH“, izjavio je Mektić novinarima u Sarajevu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.