U trendu

Uhapšeno 60 migranata u Mađarskoj

Mađarska je saopštila danas da je pokrenula krivični postupak protiv 60 migranata uhapšenih danas pod optužbom da su oštetili žičanu ogradu podignutu na granici sa Srbijom, što se kažnjava sa do pet godina zatvora po novom propisu koji je na snazi od danas.

Mađarska vlada je izrazila zadovoljstvo što je nova serija mera danas znatno smanjila broj ulazaka migranata glavnim putem ka šengekskoj zoni u Srednjoj Evropi.

„Policija je uhapsila šezdeset ljudi koji su sekli ili oštetili ogradu. Policija je protiv njih pokrenula krivični postupak“, rekao je Đerđ Bakondi, portparol Vlade, na konferenciji za štampu u Segedinu.

Ovo je prvi talas hapšenja od ponoći, kada su  stupili na snagu novi mađarski propisi protiv migranata.

Nove mere predviđaju do tri godine zatvora za prelaženje žičane ograde koju je Budimpešta izgradila na 175 kilometara granice sa Srbijom, a kazna može biti i pet godina ukoliko je ograda oštećena.

Mađarska vlada je potvrdila da je uspostavila dve tranzitne zone u mestima Reske i Tompa, gde će ubrzati obradu zahteva migranata za azil, koji budu podneti na legalnim prelazima.

„Osobe u tranzitnim zonama se ne nalaze na mađarskoj teritoriji legalno, već kao u tranzitnoj zoni aerodroma“, rekao je drugi portparol vlade Zoltan Kovač na istoj konferenciji za štampu.

Ta odredba, koja je takođe predviđena novim propisima, omogućiće da se bez formalnosti proteraju oni čiji zahtevi za azil budu odbačeni.

Vlada je pored toga proglasila vanredno stanje u dve oblasti na granici sa Srbijom.

Vlada je navela da su nove mere za suzbijanje priliva migranata počele da daju rezultate.

„Poruku koju želimo da prenesemo migrantima je: ‘Ne dolazite, ovaj put vas ne vodi do odredišta’. Po raspoloživim podacima migranti su shvatili tu poruku, kao i krijumčari“, rekao je Bakondi i dodao da je od opšteg interesa da se prekine dolazak migranata.

Po navodima Budimpešte, izgradnja ograde na granici sa Srbijom koštala je Mađarsku 200 miliona evra, a EU je doprinela sa oko sedam miliona.

Više od 200.000 migranata ušlo je u Mađarsku ove godine, uglavnom preko granice sa Srbijom, ali je velika većina nastavila put ka Zapadnoj Evropi.

Više stotina migranata bilo je danas oko podneva na prelazu Reske sa srpske strane granice, nadajući se otvaranju prelaza zatvorenog u ponoć.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.