Uskoro registracija 1.000 migranata u kampu Lipa

BIHAĆ – U narednih nekoliko dana započeće evidencija i izdavanje identifikacionih kartica za oko hiljadu migranata koji su smešteni u prihvatnom kampu Lipa nadomak Bihaća, potvrdili su u Službi za poslove sa strancima BiH, koja upravlja pomenutim kampom.

„Moramo da započnemo proceduru izdavanja identifikacionih kartica te uspostaviti biometrijski sistem s bazama podataka kako bi se u svakom trenutku znalo da li su migranti koji borave u kampu registrovani“, istakao je Mirsad Buzar, zamenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH, prenele su „Nezavisne novine“.

Situacija u pomenutom kampu je sada mnogo povoljnija u odnosu na raniji period, jer su migranti smešteni u šatore koji se zagevaju, za njih je osigurana ishrana i drugi neophodni uslovi za boravak.

Prema rečima Nermina Kljajića, ministra unutrašnjih poslova Unsko-savskog kantona, bezbednosna situacija u kampu je povoljna i nema nikakvih izgreda.

„U narednom periodu planiramo da izradimo kućni red kojim će se definisati ponašanje, dužnosti i obaveze migranata. Ovaj kućni red biće definisan u saradnji s državnim institucijama koje vode brigu o migrantskoj krizi i važiće u svim kampovima u kojima borave migranti“, poručio je Kljajić.

On je izrazio zadovoljstvo što su započeli radovi na uklanjanju šatora koji su pre dva meseca izgoreli u Lipi i na izgradnji infrastrukture koja će činiti budući kamp.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.