Ustaški zločini najveće moralno posrnuće Hrvata

Kontroverzni ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović izjavio je danas, povodom najnovije afere u kojoj se našao, da je izložen javnom progonu i da mu je savest mirna u moralnom i političkom smislu.

“Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima, bio to ustaški ili komunistički režim. Iz svojih javnih nastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u istoriji hrvatskog naroda čija senka i zloduh još do danas stoji nad hrvatskim narodom”, rekao  je Hasanbegović novinarima u sedištu Vlade.

On nije želeo da odgovara na pitanja novinara i da govori detaljnije o novom skandalu u kojem se našao pošto je nedeljnik srpske nacionalne manjine Novosti objavio njegovu arhivsku fotografiju uz koju su naveli da se aktuelni ministar 1996. fotografisao s ustaškom kapom i da je u časopisu “Nezavisna Država Hrvatska”, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Hasanbegović je u obraćanju novinarima rekao da je protivnik “svakog totalitarizma i fašističkog i komunističkog” i da pripada vladi “koja jasno stoji na temeljima demokratskog antifašizma, antikomunizma i antitotalitarizma”.

Dodao je da je to njegov ljudski, gradjanski, politički, moralni i naučni stav.

“Koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvadjene iz konteksta pre više od 20 godina, iz mog mladalačkog i studentskog razdoblja, predstavlja najobičniju političku manipulaciju”, rekao je Hasanbegović.

On je dodao da bi o njegovom ministarskom delovanju trebalo suditi po radu, a ne, kako je rekao, preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti.

“Savest mi je čista i u ljudskom i u moralnom, ali u u političkom i gradjanskom smislu”, rekao je kontroverzni ministar i dodao da je “sve ostalo spreman da objašnjava u mirnoj atmosferi, u intelektualnoj raspravi, a ne u atmosferi linča i javnog progona”.

Hasanbegović je izjavu dao posle sednice Vlade na koju je došao s primerkom beogradskog nedeljnika Nin.

U Saboru Hrvatske danas se otvorila rasprava o kontroverznom ministru kulture čiju su smenu zatražili predstavnici opozicije  pošto je u javnosti objavljena sporna fotografija.

Odmah po izboru na ministarsku funkciju, Hasanbegović se našao u centru pažnje javnosti zbog svojih izjava da je antifašizam floskula i da je rat iz 90-ih godina prošlog veka jedini iz kojeg su Hrvati u 20. veku izašli kao istinski pobednici.

(Beta)

Ostavite komentar