U trendu

Ustavni sud BiH 30. septembra o nepoštovanju odluke o Danu RS

Ustavni sud BiH 30. septembra će razmatrati neizvršenje odluke o neustavnosti Dana Republike u RS.

Ustavni sud BiH razmatraće na sednici koja će biti održana 30. septembra (ne) izvršenje odluke te pravosudne institucije BiH, kojom je Dan RS proglašen neustavnim.

„Ustavni sud BiH još nije razmatrao izvršenje svoje odluke U-3/13 (Odluka o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske). Ovo pitanje predviđeno je za razmatranje na Plenarnoj sednici Ustavnog suda BiH koja će se održati 30. septembra 2016. godine“, najavljeno je iz tog suda, preneli su mediji u BiH.

Ustavni sud BiH je krajem novembra 2015. godine objavio presudu kojom je 9. januar kao Dan RS-a proglašen neustavnim te je vlastima ovog bh. entiteta naloženo da u roku od šest meseci izmene Zakon o praznicima.

Vlasti u RS-u su odbile ovaj zahtev Ustavnog suda i odlučile o raspisivanju referenduma o Danu RS, čije održavanje je privremenom merom Ustavnog suda BiH takođe zabranjeno.

Iz RS-a su tražili od Ustavnog suda BiH da preispita svoju odluku o Danu RS, a u poslednjim izjavama visoki zvaničnici iz RS-a najavili su izmenu Zakona o praznicima kako bi odluka Ustavnog suda bila sprovedena.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, novemra 2015, ocenio neustavnim deo Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmeni sporne odredbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar