U trendu

Ustavni sud BiH: Bošnjaci mogu svoj jezik nazvati kako hoće

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je zaključio da Bošnjaci mogu svoj jezik nazvati kako hoće, jer je neutralna odredba u Ustavu Republike Srpske u kojem stoji da se u RS koriste jezici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

„Jezik bošnjačkog naroda“, kako je ocenio Ustavni sud BiH, neutralna je odredba koja ne odredjuje naziv jezika, već sadrži ustavno pravo konstitutivnog bošnjačkog naroda da, kao i svi konstitutivni narodi i ostali koji se tako ne izjašnjavaju, jezik kojim govore nazovu kakožele.

Po odluci Ustavnog suda BiH, svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava RS.

Ustavni sud BiH je, izmedju ostalog, konstatovao da Ustav BiH nigde ne propisuje da se nazivi jezika kojim govore konstitutivni narodi, moraju povezati s nazivima konstitutivnih naroda.

Ustav BiH daje pravo konstitutivnim narodima i ostalima da jezik kojim govore nazovu kako žele.

„Ovakva odredba ne daje pravo javnim vlastima RS da u konkretnim slučajevima odredjuju ime jezika kojim govore Bošnjaci, suprotno njihovom ustavnom pravu da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele“, navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH.

Još se navodi da naziv jezika ne može biti uslovljen ni lingvističkim pravilima zato što je ustavno pravo na naziv jezika odvojeno od sadržaja jezika, standarda jezika.

Ustavni sud BiH je ovakvu odluku doneo razmatrajući zahtev Safeta Softića, drugog zamenika predsedavajućeg Doma naroda BiH, za ocenu ustavnosti prve rečenice člana 7. stav 1. Ustava RS u delu koji glasi: „Jezik bošnjačkog naroda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.