najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Ustavni sud BiH danas o Danu republike u RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održaće danas plenarnu sednicu na kojoj će biti razmatran i Zakon o praznicima u RS, odnosno o 9. januaru kao Dan Reublike u RS.

Sudije će zasedati iza zatvorenih vrata, a u skladu sa predlogom dnevnog reda ove sednice, predviđeno je da sudije Ustavnog suda BiH razmatraju Zahtev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. (Odluka o ustavnosti Zakona o praznicima RS), koji je ovom sudu uputila Narodna skupština RS (NSRS.

Na dnevnom redu je i Informacija o izvršenju spomenute Odluke Ustavnog suda BiH, a koja će biti razmatrana u zavisnosti od odluke koju Ustavni sud donese u vezi sa zahtevom NSRS-a za njeno preispitivanje, preneli sumediji u BiH.

Treća tačka dnevnog reda odnosi se na Zahtjev(e) za donošenje privremene mere o odlaganju referenduma o Danu Republike u RS, koji je zakazan za 25. septmbar.

Ova tačka se odnosi na više zahteva za rešavanje „ustavnog spora“ između države BiH i entiteta RS, koje su u međuvremenu Ustavnom sudu BiH uputili ovlašteni podnosioci.

Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva BiH je na pitanje šta očekuje od sednice Ustavnog suda BiH u subotu, odgovorio da bi bio zadovoljan da svako principijelno radi i da ne popusti pred političkim pritiskom.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH danas je rekao da odluka o referendumu nije problem i da neće uticati na odluku koju će 20. septembra doneti Savet za spoljne poslove EU.

On je komentarišući Odluku o referendumu i moguću odluku Ustnavog suda BiH rekao da nema neki poseban komentar, te da je vrlo teško komentarisati rad pravosuđa, pogotovo unapred.

„Mogu smao reći, da kao političar koji dolazi iz RS, i koji predstavlja RS u Savetu ministara, da mi svi u RS živimo taj 9. januar.

Doživljavamo ga kao svoj dan i imamo nameru da ga uvek slavimo.

„Siguran sam da ćemo naći način da to bude u skladu sa zakonom i Ustavom i da ćemo to ubuduće raditi uz podršku svih potrebnih zkaonskih instanci i da će to tako biti“, rekao je Crnadak.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike