U trendu

Ustavni sud BiH odbio apelaciju teroriste Jašarevića

Veliko veće Ustavnog suda BiH odbacilo je danas kao neosnovanu apelaciju Novopazarca Mevlida Jašarevića podnesenu protiv presude Suda BiH kojom je proglašen krivim da je počinio krivično delo terorizma.

Jašarević je, inače, osuđen na zatvorsku kazu u trajanju od 18 godina u koju je uračunato vreme koje je apelant proveo u pritvoru.

Apelant u svojoj apelaciji, između ostalog, ističe da mu je osporenom odlukom povređeno pravo na pravično suđenje u skladu sa Ustavom BiH i Evropske konvencije.

Navodi da je u predmetnom postupku Sud BiH pogrešno primenio kako procesno tako i materijalno parvo, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Prigovara stavu suda koji se tiče pravne kvalifikacije krivičnog dela za koje je osuđen, njegovog umišljaja i namere, te navodi da njegova namera nije bila da ikoga liši života, odnosno da je izveden pogrešan zaključak o posledicama krivičnog dela za koje je osuđen.

Jašarević izveo je teroristički napad pucajući iz „kalašnjikova“ na zgradu američke Ambasade u Sarajevu.

Taj napad je odmah okarakterisan kao teroristički, pošto se radilo o pripadniku vehabijskog pokreta koji je pucao na diplomatsko predstavništvo Sjedinjenih Američkih Država.

Jašarević je tog dana teško ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsada Velića, koji je radio na obezbeđenju objekta, da bi nakon polučasovne drame, tokom koje su jake policijske snage okupirale Marindvor, napadač pogođen hicem iz snajperske puške i odvezen u bolnicu Koševo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.