Usvojen zakon o formiranju rezervnog sastava policije u RS-u

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je danas Zakon o izmenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Za ovaj zakon glasao je 51 poslanik, uzdržano je bilo 19, a protiv dva.

Resorni ministar Dragan Lukač je potvrdio da će rezervni sastav policije u RS-u brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, a to znači da bi mogao da ih bude oko 1.000, ali da neće odmah u startu svi biti regrutovani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je ranije rekao da će sredstva za rezervni sastav policije biti planirana budžetom za narednu godinu.

Predsednik Kluba poslanika “Zajedno za BiH” u parlamentu RS Edin Ramić odbacio je navode MUP-a RS da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriji tog bh. entiteta, jer ih, kako je rekao, usmeravaju u Federaciju BiH, javia je Fena.

On je ekao da je rekao da su predložene izmene u suprotnosti s Ustavom BiH, evropskim konvencijama o ljudskim pravima i Zakonom o krivičnom postupku BiH, u delu koji predviđa mogućnost “legendiranja”, odnosno skrivanja identiteta osoba koje se mogu koristiti kao informatori ili prikriveni istražioci.

Najavio je mogućnost da zakon bude osporen.

(Tanjug)

Napišite komentar