Vajgl: Srbija i Crna Gora podsticajno napreduju ka EU

Foto: Beta

Poslanik u Evropskom parlamentu, bivši jugoslovenski diplomata i bivši ministar spoljnih poslova Slovenije Ivo Vajgl ocenio je da Srbija i Crna Gora „podsticajno napreduju“ na putu u Evropsku uniju.

U intervjuu za današnje izdanje lista Delo izjavio je, povodom 20. godišnjice Dejtonskog sporazuma, da BiH treba „dati šansu da doživi punoletstvo“, jer je medjunarodna zajednica s tim sporazumom i zaustavljanjem rata „rekla šta je imala reći“.

„Sve što je usledilo Dejtonu predstavljalo je cementiranje etničkog čišćenja BiH“, u čemu nema perspektive i „zbog čega sporazum treba dograditi, ali tako da bude prihvatljiv za sve“, kazao je Vajgl.

On smatra da promene i novi dogovor nije moguće nametnuti spolja, jer „ako Republika Srpska nešto neće da usvoji ne sme biti obeležena kao glavni krivac zaoštravanja odnosa u BiH“.

Evropski poslanik je ocenio da se mora poći „iz dublje analize shvatanja različitosti te države“ i stanovnicima BiH prepustiti odluku o tome kakvu državu žele.

„Jedina perspektiva za države Balkana je perspektiva uključivanja u EU“, rekao je Vajgl i dodao da i u Makedoniji idu stvari u dobrom pravcu i da će isplivati iz političkih konfrontacija, „što će široko otvoriti mogućnosti za početak pregovora o pridruživanju s EU“.

„U tom okviru bi mogli dobiti i rešenje pitanja imena makedonske države“, rekao je Vajgl i istakao da se za druge države na Zapadnom Balkanu vidi „da procesi idu u pravcu integracije u EU“.

Vajgl je ocenio da će EU opstati sa drugačijim pravilima, ali je izrazio zabrinutost zbog novog koncepta Unije, koja mora dokazati da „zajednička spoljna i politika bezbednosti nisu samo želja i prazna fraza“.

Evropski poslanik smatra nemačku kancelarku Angelu Merkel najmoćnijom evropskom političarkom i pozdravlja njenu politiku otvorenosti prema izbeglicama kao dokaz da humanost mora imati ulogu i u politici.

„Veoma je važno kako će Nemačka pokušati afirmisati vrednosti da EU mora biti otvorena prema ljudima, koji beže od ratova i traže utočište, uz spoznaju da nije moguće sve primiti“, kazao je Vajgl.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar