U trendu

Vanredno stanje u BiH: poplave ruše kuće i mostove (video)

U većem delu Hrvatske ovo je jedan od najtoplijih početaka februara u istoriji, javlja HRT u upozorenju na poplave koje prete toj zemlji, dok mediji u BiH stanje zbog izlivanja reka opisuju kao haotično. „Ovo je izmaklo kontroli“, izjavio je u večernjim satima Asim Mekić, načelnik Busovače u BiH.

Vodostaj Save raste: Do vrha nasipa treba joj još par metara

Vodostaj Save raste: Do vrha nasipa treba joj još par metaraViše na http://bit.ly/2DQSqmkReporter: Luka Pacek

Gepostet von 24sata am Sonntag, 3. Februar 2019

Hrvatska televizija navodi da je juče u Zagrebu izmerena rekordno visoka temperatura za drugi dan februara, i to ne samo od 1949. godine u Maksimiru, gde je, prema još neslužbenim podacima bio 17,1 stepen Celzijusa, nego i na Griču, brdovitom delu grada, gde je izmereno 16,6 stepeni Celzijusa, kao nikada na toj meteorološkoj stanici od 1881. godine, otkad se tu beleže podaci.

Poplave su sinoć već pogodile istočni deo Istre, gde je bilo nevremena sa grmljavinom, obilnom kišom i jakim vetrom.

Hrvatski portal „Indeks“ prenosi da je najteža situacija bila u Puli i Labinštinu, gde su vatrogasci morali u nekoliko navrata da intervenišu zbog ispumpavanja vode iz poslovnih prostora i stanova.

RTRS javlja da su se u opštini Jezero izlile reke Pliva i Jošavka. Ugroženo je 20 domaćinstava, a petočlana porodica iseljena je u toku noći.

Voda je poplavila više stotina dunuma oranica i livada, uzvodno od Jezera prema Šipovu. I u opštini Šipovo izlile su se reke Pliva i Janj, i poplavile desetine kuća.

Posebno je kritično u selu Duljci, gde je Pliva poplavila most koji povezuje selo sa putem prema Šipovu.

Sarajevski „Avaz“ navodi da su obilne padavine i sneg koji se topi doveli do porasta nivoa reka širom Bosne i Hercegovine.

Vanredno stanje zbog poplava proglašeno je u Busovači u centralnoj Bosni, nakon što je ta mera ranije tokom dana uvedena na području Zenice.

„Ovo je izmaklo kontroli“, izjavio je u večernjim satima Asim Mekić, načelnik Busovače.

Sajt „Kliks“ navodi da ni Sarajevo nije izuzetak, mada je situacija znatno bolja nego u Srednjobosanskom kantonu. U Sarajevu kiša pada od ranih jutarnjih sati, a jugo koji danima duva otopio je skoro sav sneg, što je uzrokovalo današnje podizanje nivoa Bosne, Miljacke, Željeznice i njihovih pritoka.

Zbog izlivanja reke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Novi Travnik — Bugojno na ulazu u Bugojno, a voda je oštetila i most u blizini tog grada.

Lokalni mediji preneli su da se urušio pomoćni most na putnom pravcu Bugojno — Novi Travnik, prenosi sarajevska N1 televizija.

Naglo topljenje snega i kiša koja od sinoć pada, prouzrokovali su probleme u nekoliko zeničkih naselja.

U samoj Zenici poplavljeno je nekoliko desetina kuća, a više od stotinu ugroženo je zbog izlivanja otpadnih voda iz kanala u zeničkom naselju Tetovo.

Prema rečima direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavida Aličića, izlili su se potoci i začepili odvodi.

Kako je rekao, vodostaj reke Bosne još nije tako visok, tako da nema izlivanja Bosne u naseljima kroz koja polazi.

Zbog izlivanja Vukotićkog potoka odsečeni su delovi sela Vukotići i Jastrebac.

U Srednjobosanskom kantonu je na području Gornjeg Vakufa zabeleženo klizište koje je uništilo dve kuće, ali nije bilo povređenih.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)