U trendu

Vasiljkoviću odbijena žalba, ostaje u pritvoru

Vanraspravno veće suda u Splitu odbilo je žalbu osumnjičenog za ratne zločine Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, na sprovođenje istrage i određivanje istražnog zatvora, potvrdio je danas novinarima njegov advokat Darko Stanić.

Vasiljkovićev advokat po službenoj dužnosti u ponedeljak je podneo žalbu na istražni postupak i određivanje pritvora.

Jedan od vođa srpskih paravojnih formacija tokom rata 90-tih Dragan Vasiljković stigao je prošle sedmice u Hrvatsku pošto je prethodno u Sidneju u Australiji predat hrvatskoj policiji.

Hrvatska je pre devet godina tražila od Australije njegovo izručenje budući da splitsko tužilaštvo vodi istragu protiv njega zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila u Kninu 1991. i 1992, kao i za učešće u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993. godine.

U prvom pojavljivanju pred hrvatskim istražiteljima on je negirao sve što mu se stavlja na teret i najavio da će uskoro imenovati svoj advokatski tim.

Zbog osetljivosti situacije, Vasiljković je u splitskom zatvoru smešten u posebno zatvorsko krilo, sam je u ćeliji i neće susretati druge zatvorenike.

Očekuje se da bi uskoro mogla da bude podignuta optužnica. Istraga je proglašena tajnom zbog osiguranja zaštite žrtava i drugih svedoka kao i zaštite postupka.

Vasiljković, koji je državljanin Australije i Srbije, od početka negira sve optužbe. Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Daniel Sneden i radio je kao trener golfa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.