U trendu

Veber: Incko doneo ličnu i kontraproduktvnu odluku

SARAJEVO – Politikolog i analitičar Bodo Veber izjavio je danas da je, prema informacija koje poseduje, visoki predstavnik Valentn Icnko doneo ličnu odluku, bez većih konsultvanja ili instrukcja zapadnih sila, kada je posegao za tzv. bonskim ovlašćenjema i nametanjem dopuna zakona o kažnjavanju negiranja genocida u BiH.

Veber smatra i da nametanje Inckovog zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca neće doneti očekivani rezutat.

”Po svemu sudeći što ja znam radi se o isključivo ličnoj odluci Incka. Bilo je očekivano da sam ja ambivalentan prema ovoj odluci, ja apsolutno razumem Incka i podržavam ciljeve ovog poteza. Međutim, obzirom da nema osnovu u pravosuđu mislim da će ovo završiti kao duboko kontraproduktivan potez“, rekao je Veber za sarajevsku N1 tv.

Istakao je da nametanje zakona nije deo strategije zapada, pooslednjih 15 godina paralizovana je, kaže, Kancelarija visokog predstavnika zbog nejedinstva zapada i došlo je do urušavanja autoriteta Incka.

„Preduslov za korišćenje bonskih ovlašćenja je povratak autoriteta Kancelarije visokog predstavnika. Imamo uništenje pravosuđa u BiH i pitanje implementacije tog Zakona završiće kao što završe i odluke Ustavnog suda. Na ovom terenu mislim da će više štetiti i neće doprineti implementaciji ovog duboko moralnog poteza”, rekao je Veber.

Veber je kao argumente u prilog ove izjave izneo neefikasnost pravosuđa BiH, ali i druge razloge i okolnosti, koje nije precizirao.

”Incko je očito duboko nezadovoljan na kraju svog mandata i to ne svojom odgovornošću nego pre svega zbog članova PIK-a odnosno zbog njihovog nejedinstva. U ovom trenutku odlaska doneti tu odluku, koja je bez strategije i plana i bojim se da je kontraproduktivno. Čak i ako bi se Zakon implementirao i ako bi se otvoreno prestao poricati zločin, opet će ostati mogućnost političkim elitama da nastavi korišćene nedavne prošlosti ispod površine“, rekao je Veber.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.