U trendu

Već deveti dan protesti kod mostarske deponije

MOSTAR – Grupa meštana severnog dela Mostara već devet dana blokira mostarsku deponiju „Uborak“ zbog čega gradu preti ekološka katastrofa.

Predstavnik nezadovoljnih građana Nijaz Hodžić izjavio je da su jutros pred deponiju stigli policija i komunalna vozila sa smećem, kako bi razgovarali o blokadi.

„Rekli smo da ostajemo pred deponijom dok se ne reši ova situacija. Ovo su mirni protesti i mi nikud ne idemo“, rekao je Hodžić, prenosi Fena.

Prema njegovim rečima, pred deponiju je došlo i nekoliko komunalnih vozila za odvoz smeća, ali im građani nisu dozvolili ulazak dok ne dobiju obećanje od gradske vlasti da će deponija u narednih godinu dana biti zatvorena i premeštena na neku drugu lokaciju.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnici meštana održali su par sastanaka na kojima nisu postigli nikakav konkretan dogovor, a meštani više ne pristaju na usmeni dogovor već žele konkretne datume o zatvaranju deponije.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić podsetio je kako je deponija napravljena 60-ih godina prošlog veka, kada je tamo bila vojna fabrika hemijskog oružja, kao i da u to vreme na tom mestu nije bilo mnogo stanovnika.

„Mi smo te domicilne stanovnike isplatili, a ovi što su se kasnije naselili gradili su bespravno i sada ispada da su oni stariji od deponije koja je tu od 60-ih godina prošlog veka“, rekao je Bešlić i dodao da su deponije u nadležnosti FBiH.

(Tanjug)

Napišite komentar