najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Večernji list: Proverava se hrvatska veza sa Parizom

Hrvatske bezbednosne službe u saradnji sa francuskim kolegama proveravaju navode da su neki od napadača u Parizu u novembru koristili mobilne telefone kupljene u Hrvatskoj.

Rekonstrukcija koju je uradio “Večernji list” na osnovu službenih dokumenata francuskih istražitelja, pokazuje kretanje terorista, njihove međusobne odnose, kao i odnose s ljudima van uskog kruga napadača, a u tom je kontekstu pronađena i veza s Hrvatskom.

Naime, u napadima na stadion, kafiće i restorane u Parizu, napadači su se koristili mobilnim telefonom iz Hrvatske, a dvojica njih – a ne kako se dosad mislilo jedan – na putu iz Sirije u Pariz prošla su kroz Grčku i dalje balkanskom rutom preko Hrvatske koristeći se falsifikovanim dokumentima.

Prema iskazu jednog svedoka, organizator napada u Parizu Abdelhamid Abaud rekao je svojoj rođaci Hasni ait Bulahsen da je iz Sirije stigao balkanskom rutom, infiltrirajući se među migrante, kao i da je sa njim stiglo još 80 boraca u Evropu.

Ona je u više navrata upućivala pozive u Hrvatsku ili pozivala nekog sa hrvatskim brojem, piše u francuskim dokumentima, navodi “Večernji list”.

Ne zna se u kojoj meri su Francuzi proverili hrvatsku vezu, ali se zna da su i oni a posebno belgijski obaveštajci na udaru zbog grešaka u istrazi napada na Pariz i Brisel, piše “Večernji list”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike