U trendu

Srpska firma postavlja prepreke na granici SLO i HR

ZAGREB – Tehničke prepreke u dužini od 40 kilometara na granici Slovenije i Hrvatske gradiće srpka firma, a ugovr o tome potpisan je 9. jula, potvrdilo je slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova za zagrebački Večernji list.

Vesna Mitrić iz slovenačkog ministarstva je za hrvatski dnevnik rekla da privremene tehnicke prepreke omogućava efikasnu zaštitu spoljne šengenske granice, zaštitu ljudi i njihove imovine.

Prema njenim rečima, postavljanje je u skladu s prihvaćenim planom koji ima stepen tajnosti, zbog čega, kaže, ne moze da iznosi više detalja.

„Možemo reći da ih postavljamo tamo gde je to potrebno radi sprecavanja ilegalnog prelaska granice. U nekim podrucjima zamenjujemo ih zbog povreda. Kada, gde i u kojoj meri, odlucuje se na temelju konkretnih procena i predloga policije“, rekla je Mitrić.

Trenutno je, kaže, ugrađeno gotovo 179 kilometara privremenih tehnickih barijera.

Večernji piše da Slovenija podizanje novih kilometarskih prepreka opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu poslednja dva meseca, a ocekuju da ce taj trend i dalje rasti.

Na konkursu je izabrana firma LEGI-SGS sa sedištem u Beogradu koja je spremna da postavi ogradu za oko 4,8 miliona evra. Reč je o predstavništvu nemacke firme.

Na konkurs se nije javila firma Minis koja je žicu postavljala 2015, dodaje Vecernji list.

Granica izmedu Hrvatske i Slovenije duga je 671 kilometar.

Slovenija je žilet-žicu pocela da postavlja za vreme migrantske krize 2015. i od tada je ima na 50-ak lokacija.

Slovenački mediji su 2017. objavili da je na postavljanje prepreka vlada potrošila 6,6 miliona evra.

Slovenački premijer Marjan Šarec najavio je i povecanje broja policajaca i vojnika na sprecavanju ilegalnih migracija „balkanskom rutom“, a iz zraka ce im pomagati dronovi.

Pocetkom jula organizovane su i prve zajednicke patrole slovenačke i italijanske policije, što je izazvalo oštre reakcije opozicije koja smatra da Slovenija time priznaje da nije u stanju da sama kontroliše svoju granicu.

Šarec je rekao da bi Hrvatska na svojoj granici sa Srbijom i BiH morala uciniti više na suzbijanju ilegalnih migracija ako želi da se pridružiti šengenskom podrucju, a rešenje bi bio i angažman Frontexa, piše Vecernji list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.