U trendu

Velika špijunska afera: Sazvana hitna sednica Saveta za bezbednost

Slovenački premijer Marjan Šarec sazvao za danas po podne hitnu sednicu slovenačkog saveta za nacionalnu bezbednost zbog delovanja hrvatske SOA u Sloveniji.

Hrvatski ambasador je tim povodom pozvan na razgovor u slovenačko ministarstvo inostranih poslova, a slovenačka ambasadorka povučena na kosultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA.

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obaveštajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku funkcionerku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedeljak dodatno eskalirala tvrdnjom POP-TV da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju.

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sednicu slovenačkog saveta za nacionalnu bezbednost, što je Šarec uvažio, prenela je Hina.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa „špijunskom aferom“ na razgovor u slovenačko ministarstvo spoljnih poslova pozvan hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grgić, a na konsultacije u Ljubljanu povučena slovenačka ambasadorka u Zagrebu Smiljana Knez.

U kabinetu Marjana Šareca kažu da je premijer „zabrinut zbog pokušaja uticaja hrvatskih predstavnika na izveštavanje televizije POP-TV o delovanju hrvatske obaveštajne službe“, te da je reč o „ozbiljnim navodima“ koji zahtevaju „odgovarajuća pojašnjenja“. Takvi su pritisci na medije „nedopustivi i u suprotnosti s temeljnim načelima demokratije“, navode u Šarčevom kabinetu.

Pomenuta televizijska stanica je u ponedeljak objavila snimak kojim, kako tvrdi, dokazuje da je Ivan Tolj, predstavnik za Hrvatsku, pokušao da spreči objavljivanje njihove priče o upletenosti hrvatskih obaveštajaca u tajno snimanje slovenačkih funkcionera i sudija u cilju kompromitacije arbitražnog postupka i kasnije presude koju Hrvatska ne želi da prizna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.