U trendu

Veliki broj građana već na glasačkim mestima

U Republici Srpskoj danas se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS, a veliki broj građana već je izašao na glasačka mesta koja su otvorena u 7.00 sati.

Glasačka mesta biće zatvorena u 19.00 sati.

Na glasačkom mestu u osnovnoj školu Ivan Goran Kovačić u Banjaluci prvi građani su došli i pre samog otvaranja. Kažu da su došli da ispune građansku dužnost.

„Moramo da znamo ko smo, šta smo i gde smo. 9. januar je naš praznik, slavićemo ga i ubuduće“, izneo je motive za glasanje jedan od prvih glasača.

Drugi objašnjava da je ratovao za RS i da je, kako kaže, sasvim normalno da želi da se slavi dan kada je ona stvorena.

Tanjugov reporter javlja da se veliki broj građana već okupio na tom glasačkom mestu.

Kako su saopštili iz Komisije za sprovođenje republičkog referenduma, izlaznost će biti saopštavana na svaka dva sata počev od devet sati.

Prvi preliminarni rezultati se mogu očekivati tokom noći.

Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1.900 glasačkih mesta.

Referendum se održava u atmosferi podignutih tenzija na relaciji Banjaluka-Sarajevo, s obirom na to da je Ustavni sud BIH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je neustavan.

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice, Evropske unije, Savet za implementaciju mira u BiH (PIC), ne podržava ga državni vrh Hrvatske, a ni Srbije, dok je Rusija jedina koja ga podržava.

Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj, posebno oni u i oko Srebrenice se protive referendumu i, kao i bošnjačko državno rukovodstvo, ovaj referendum žele da predstave kao prvi korak ka otcepljenju RS od BiH.

Oni su pozvani da bojkotuju današnji referendum.

Deveti januar je, inače, veoma važan za Srbe u RS jer je toga dana 1992. godine na Palama tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, nakon zanemarivanja volje Srba od Bošnjaka i Hrvata, proglasila Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Dvanaestog avgusta iste godine naziv je promenjen u Republika Srpska.

Realnost postojanja srpskog entiteta je uvažena i definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Pored političke težine koju ovaj datum nosi, on ima i svoj etno – religijski značaj.

Naime, 9. januar nije samo Dan RS, već i slava RS, Sveti Stefan.

Inače, bezbednosne strukture u Republici Srpskoj podigle su nivo bezbednosti zbog pretnji da bi pojedinci iz vehabijskih i ekstremističkih organizacija mogli da ugroze institucije RS tokom održavanja referenduma.

To je ranije saopštio ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Lukač je, kako su preneli banjalučki medii, rekao da prema informacijama kojima raspolaže MUP, postoje pretnje da bi moglo doći do ugrožavanja institucija RS, ali da će biti preduzete sve mere zaštite.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.