U trendu

Veritas: Sutra je 25 godina od ubistva civila u selima Varivode i Gošić, niko nije odgovarao

 Centar Veritas saopštio je da se sutra, 28. septembra, navršava 25 godina od zločina u selu Varivode kod Knina kada je ubijeno devet civila srpske nacionalnosti, za koji još niko nije odgovarao.

Skoro dva meseca po završetku akcije „Oluja“, u selu Varivode, tada u opštini Knin, ubijeno je devet meštana, od kojih je sedmoro bilo iz iste porodice Berić, podseća Veritas.

Navode da je telo još jednog meštanina pronadjeno kasnije u blizini sela, kao i da je prosečna starost žrtava bila 67 godina.

Mesec dana ranije, 27. avgusta, u obližnjem selu Gošić ubijeno je sedam meštana takodje srpske nacionalnosti prosečne starosti 70 godina, naveli su iz Veritasa.

„Svi ubijeni u oba sela bili su civili a u tim selima, ni u vreme rata ni u vreme ubistava, nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti. Ostali su zato što nisu hteli da napuste svoja ognjišta i što su poverovali Tudjmanovim pozivima da svima koji nisu ‘okrvavili ruke’ garantuje imovinsku i ličnu sugurnost. A svi su ubijeni vatrenim oružjem iz neposredne blizine u svojim dvorištima, na kućnim pragovima ili u kućama“, kaže se u saopštenju.

Veritas ja saopštio da su tela ubijenih Srba u proleće 2001. ekshumirali haški istražioci, medju 301 posmrtnim ostatkom, koliko ih je bilo pokopano na kninskom groblju iz vremena „Oluje“.

Županijsko državno tužilaštvo u Zadru već 1996. godine podiglo optužnicu protiv šestorice bivših hrvatskih vojnika (Nikola Rašić, Ivan Jakovljević, Pero Perković, Ivica Petrić, Zlatko Ladović i Nediljko Mijić) zbog krivičnog dela ubistva iz koristoljublja.

Iste godine taj sud ih je, iako su četvorica optuženika u istrazi priznali dela, oslobodio optužbe u nedostatku dokaza.

Tokom ponovljenog sudjenja pred Županijskim sudom u Šibeniku, 13. februara 2002, zastupnik optužbe je odustao od optužnice protiv svih optuženika uz obrazloženje da su došli do saznanja ko bi mogao da bude počinilac ubistava u Varivodama i Gošiću, zbog čega će biti sprovedena nova istraga, koja još traje.

Prema najnovijim informacijama do sada su za 11 članova porodica povodom smrtnog stradavanja civila sudovi dosudili naknadu štete u ukupnom iznosu od oko 246.000 evra.

Uz ponovljene zahteve za pravdom, Veritas je naveo da je po popisu stanovništva iz 1991, u Varivodama od 477 žitelja čak 472 izjasnili kao Srbi, dok je u Gošiću od 107 žitelja bilo 106 Srba.

Po popisu stanovništva Hrvatskoj iz 2011. u Varivodama je živelo 129 žitelja, a u Gošiću 46, bez podataka o nacionalnoj pripadnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar