U trendu

Vigemark: Da bi postala članica EU, BiH mora promeniti Ustav

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da će Bosni i Hercegovini biti potrebna promena Ustava da bi postala članica EU.

„BiH ne može biti ostavljena izvan toga. Hrvatska je već članica, Srbija je ozbiljan kandidat koji otvara niz poglavlja u procesu pristupanja, zato je potrebno da BiH ubrza svoj put i ne dopusti da se zaglavi na političkim previranjima kao što su ustavne reforme“, rekao je Vigemark za „Večernji list“, izdanje za BiH.

Navodeći da je BiH u poslednje dve godine postigla veliki napredak na evropskom putu, dodavši da EU iskreno želi da zemlje, poput BiH, budu njene članice i da se ozbiljno radi u tom smeru, ali da je „za ples potrebno dvoje“.

Vigemark je ocenio da u BiH nije problem Dejtonski sporazum, već interesi, od kojih su neki i nacionalni, koji koriste složenu strukturu zemlje.

„Sada smo došli do jedne prelomne tačke kada se moraju doneti teške, a ne kozmetičke odluke“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Bosni i Hercegovini je, pre svega, potrebno unapredjenje privrede, bolja perspektiva za gradjane, a da to podrazumeva neminovnu transformaciju.

„Nemoguće je zadržati status kvo, a istovremeno biti verodostojan podnosilac zahteva za članstvo u EU. Ako neko misli da nekim čudom BiH može ostati neizmenjena, onda odmah mogu reći da greši“, dodao je Vigemark.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar