U trendu

Vigemark: Obezbediti nesmetano održavanje izbora u BiH sledeće godine

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark naglasio je danas u Sarajevu odgovornost svih institucija u BiH i izabranih zvaničnika da obezbede da izbori naredne godine budu održani nesmetano i da posle njih institucije budu pravovremeno formirane.

Vigemark je u razgovoru s predsedavajućom Predstavničkog doma parlamenta BiH Borjanom Krišto, predsedavajućim Doma naroda Barišom Čolakom, šefom Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Nikolom Lovrinovićem i šefom Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Ljiljanom Zovko pozvao sve političke aktere u BiH da se obavežu na razgovor o mogućim izmenama Izbornog zakona BiH u duhu dijaloga i konsenzusa.

On je rekao da svaki predlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava i približiti zemlju standardima EU, saopštila je Delegacija EU u BiH.

„Dalja poboljšanja u sprovodjenju izbora, navedena u preporukama Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), potrebna su da bi bila obezbezbedjena transparentnost izbora i poverenje u izborni proces“, rekao je Vigemark.

BiH još nije sprovela presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, odnosno nije izmenila Izborni zakon kako bi se predstavnicima nacionalnih manjina omogućila kandidatura za Predsedništvo BiH i izbor u Dom naroda parlamenta BiH.

HDZ BiH traži izmenu Izbornog zakona koja bi obezbedila da hrvatski glasači u BiH biraju hrvatskog člana Predsedništva BiH, odnosno da on ne može biti izabran većinski bošnjačkim glasovima, kako je to bilo u slučaju izbora Željka Komšića za člana Predsedništva BiH.

Šef delegacije EU u BiH je rekao da BiH treba da okonča reformu sistema javnog emitovanja, uključujući i obezbedjivanje finansiranja javnih emitera.

Vigemark je poručio da će EU nastaviti da podržava konstruktivne napore u prevazilaženju razlika i postizanju napretka na putu prema EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.