U trendu

Vigemart: Ako ne reši sporna pitanja BiH ostaje bez pomoći

SARAJEVO – Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je da prihvatna lokacija koju nudi grad Bihać ne ispunjava kriterijume za pomoć EU i da ukoliko BiH ne reši niz spornih pitanja ostaće bez obećane pomoći EU za rešavanje migrantske krize od 13 miliona evra.

On je to napisao u pismu upućenom predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću u kome mu se i zahvalio na brzoj intervenciji nadležnih organa nakon požara koji se dogodio u Miralu u Velikoj Kladuši 1. juna, prenosi Klix.

Vigmark je naveo i da je delegacija EU u BiH u poslednjem stadijumu potpisivanja sporazuma delegacije za sprovođenje druge IPA specijalne mere za podršku BiH u upravljanju migracijskim tokovima, kao i da bi u okviru te druge faze trebalo da se izdvoji 13 miliona evra pomoći.

„Ova sredstva će se koristiti za pokrivanje osnovnih potreba migranata, azilanata i izbeglica, za smeštaj, hranu, vodu, sanitarne i higijenske potrebe, neprehrambene artikle, pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i službama socijalne zaštite. Osigurat će se i dodatna podrška kako bismo povećali kapacitete identifikacije, registracije, direktne pomoći i upućivanje na službe za izbjeglice, azilante i migrante, kao i podrška za potpomognuti dobrovoljni povratak“, napisao je Vigemark.

On je dodao da će nova specijalna mera obezbediti pomoć za jačanje kapaciteta Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima Ministarstva bezbednosti i policije Unsko-sanskog kantona prilikom kontrole i nadzora granica, otkrivanja nelegalnih migranata, njihove identifikacije, registracije i daljnjeg upućivanja.

Vigemark kao sporna pitanja, koja nisu usaglašena sa vlastima u BiH, izdvaja preuzimanje privremenih prihvatnih centara u Unsko-sanskom kantonu, obezbeđivanje priključaka u prihvatnom centru Borići, koordinaciju kantonalnih i opštinskih vlasti, određivanje novih objekata za prihvatne centre, ravnomernu raspodelu tereta migrantske krize na sve delove BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.