U trendu

Vijesti: Ruski biznismen gradi heliodrom u Crnoj Gori

PODGORICA – Kompanija „Overseas ašets management“, koja se dovodi u vezu sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, zatražila je dozvolu za izgradnju heliodroma u okviru raskošnog letnjikovca na rtu Platamuni u Crnoj Gori, javljaju „Vijesti“.

Kompanija je od Ministarstva održivog razvoja i turizma tražila da joj izda urbanisticko-tehnicke uslove za gradnju helidroma, navodi se u dopisu resoru ministra Pavla Radulovića, u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Kako se podseća, Deripaska je pre nekoliko godina završio rezidencijalni kompleks od 11 vila na mestu nekadašnje vojne baze, a u njegovu izgradnju uložio je najmanje 50 miliona evra.

„Kompanija Overseas ašets management zainteresovana je za izgradnju helidroma Platamuni na parcelama koje su u našem vlasništvu“, navodi se u zahtevu kompanije, uz ocenu da se na taj način podiže nivo usluge u tom luksuznom turističkom kompleksu i omogućava potencijalnim gostima da ih posećuju i vazdušnim putem.

Kompanija navodi da je potrebu za izgradnju heliodroma prepoznala zbog činjenice da je u letnjoj turističkoj sezoni aerodrom Tivat često prezauzet, „pa bi gradnjom helidroma otvorili mogućnost našim gostima da izbegnu gužve koristeći se G klasom vazdušnog prostora, kao i publikovanim VFR rutama“.

Kako se dodaje, VIP gosti bi prvo sleteli na aerodrom Podgorica, gde bi prošli sve zakonom propisane procedure za ulazak u Crnu Goru iz inostrastva, a potom bi iz Podgorice helikopterom bili transportovani do navedenog kompleksa.

„Helidrom Platamuni bi bio izgrađen u skladu sa standadima i preporukama ICAO Aneksa 14, Tom 2, opremljen najsavremenijom svetlosnom signalizacijom, meterološkom i protivpožarnom stanicom i svom savremenom vazduhoplovnom opremom, jer ga želimo osposobiti za korišcenje i u vremenskom periodu nakon zatvaranja aerodroma Tivat do kraja radnog vremena aerodroma Podgorica“, navodi se u dopisu.

Ističe se i da će na helidromu biti angažovan koordinator letenja koji će biti zadužen za pružanje svih potrebnih informacija pilotima vazduhoplova, kao i za koordinaciju sa aerodromskom kontrolom letenja na aerodromu Tivat i prilaznom kontrolom letenja Podgorica.

„Uvereni smo da će izgradnja i registracija helidroma Platamuni značajno unaprediti celokupnu turističku ponudu Crne Gore jer će privući VIP goste. Takođe, voljni smo bez naknade da otvorimo mogućnost korišcenja helidroma Platamuni za potrebe Vlade Crne Gore, za sve vanredne situacije, kao i za druge potrebe države Crne Gore“, zakljucuje se u zahtevu kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar