U trendu

Vijesti: Stanković i Katnić različito o motivima

PODGORICA – Nova afera “snimak”, koju je pokrenuo Duško Knežević o navodnoj korupciji u Tužilaštvu, ponovo potresa Crnu Goru, a dok je jedan od glavnih aktera, sekretar u SDT, Nenad Vujosević u bekstvu, Duško Knežević najavljuje objavljivanje novih.

Vijesti pišu da Specijalno državno tužilaštvo (SDT), za sada, neće saslušati vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića zbog tvrdnji njegovog sekretara Nenada Vujoševića – da mu je predavao novac za pomoć određenim kompanijama čiji je novac bio blokiran zbog istraga.

To je juče na vanrednoj konferenciji za novinare rekao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, uz obrazloženje da ne postoji “ni udaljena sumnja” da je njegov kolega, preko Vujoševića uzimao mito od Kneževića.

Na audio-snimku telefonskog razgovora koji je u nedelju uveče objavio predsednik Atlas Grupe Duško Kneževića, čuje se njegov razgovor sa Vujoševićem koji potvrđuje da je uzimao novac od biznismena i da ga je davao Stankoviću.

Prvi čovek crnogorskog tužilaštva Ivica Stanković, kojem uskoro ističe četvorogodišnji mandat, u trominutnoj, pročitanoj izjavi kazao je novinarima – da je objavljeni sminak još jedan bezuspešan pokušaj da ga diskredituju u njegovoj višedecenijskoj karijeri.

Kao razlog tome naveo je buduće v.d. stanje u njegovom resoru. “Tajming za ovo nije slučajan. Na pragu smo v.d. stanja u Tužilaštvu i možda treba eliminisati nekog ko ne odgovara. Tužilaštvo je bilo spremno i biće da se obračuna sa kriminalom, kako vani, tako i u sopstvenim redovima”, rekao je Stanković.

Katnić je, međutim, saopštio drugačije mišljenje – da je Kneževićeva kriminalna grupa pokušala da diskredituje Stankovića zbog blokiranih 62 miliona evra u predmetu SDT-a protiv njih i zbog ogromne količine novca i imovine koju će tek procesuirati.

Vujošević je, piše podgorička Pobjeda, trenutno van Crne Gore, a Katnić tvrdi da još nisu ostvarili komunikaciju sa njim I da ne može da tvrdi da je “pobegao”.

“On je napustio Crnu Goru. Sačekajmo da li će se vratiti dobrovoljno. Vreme je odmora, ljudi idu u inostranstvo zbog raznih razloga, lečenja… Ako bude u bekstvu, biće raspisana poternica i nije bio tada pod merama koje bi ga sprečile da tada može da putuje”, kazao je Katnić.

Potvrdio da je Vujošević već bio pod posebnim nadzorom, ali da nisu imali mogućnost da ga spreče da napusti državu, jer je status osumnjičenog dobio tek u nedelju veče, kada je objavljen audio-snimak njegovog razgovora sa Kneževićem.

Šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić objasnio je da je osumnjičeni u petak 13. septembra, rano ujutru, napustio Crnu Goru i da se od tada nije vraćao.

Nije želeo da kaže preko kog državnog prelaza je napustio zemlju.
Katnić takođe nije precizirao u kojoj se zemlji nalazi Vujošević, ali je rekao da znaju gde je i da je u Evropi.

Specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević kazala je da postoji osnovana sumnja da je Vujošević u junu 2018. godine postao član „kriminalne organizacije Duška Kneževića“.

Vukčević je objasnila da je Knežević sačinio kriminalni plan da preko zaposlenih u VDT-u dobija podatke o postupcima koji su u toku, a koji se vode protiv njega.

Knežević je pod istragom Specijalnog tužilaštva zbog sumnje da je bio na čelu kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, utajom poreza i ucenama.

Vujošević je označen kao član kriminalne organizacije u slučaju “e-commerce”, za koju se, prema navodima Vukčevićeve, posebno interesovao.

Krivične prijave za e-banking podnete su protiv 79 osoba i 95 kompanija, zbog sumnje da su od početka 2011. do novembra 2018. godine, kao članovi kriminalne organizacije, prali novac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar