U trendu

Više hiljada građana pratilo vojnu paradu u Zagrebu

Oko 3.000 pripadnika hrvatske vojske, 300 borbenih i neborbenih vozila i 30 aviona učestvovalo je danas u vojnoj paradi u Zagrebu kojom je počelo obeležavanje vojno-policijske akcije „Oluja“ izvedene 1995. godine.

Uz predstavnike državnog vrha na čelu s predsednicom Kolindom Grabar-Kitarovići premijerom Zoranom Milanovićem, u svečanoj loži bila su i dva američka generala, kao i 42 strane delegacije.

Uz njih su bili i generali koji su učestvovali u akciji „Oluja“, među njima Ante Gotovina, koji je u Hagu oslobođen odgovornosti za ratne zločine protiv srpskih civila tokom i posle „Oluje“.

Vojni spektakl na zagrebačkim ulicama pratilo je više hiljada građana koji su nosili hrvatske zastave. Oni su bili raspoređeni duž Vukovarske ulice kojom se kretala gotovo pet kilometara duga kolona.

U njoj je učestvovalo 3.000 ljudi, najviše pripadnika Hrvatske vojske, a uz njih su koračali pripadnici policije, službi za zaštitu i spašavanje i vatrogasci sa svojim vozilima, kao i oko 450 ratnih veterana i istorijskih jedinica iz cele Hrvatske, poput Sinjskih alkara, Husara i Križevačke devojačke straže.

U koloni je bilo više od 300 borbenih i neborbenih vozila i tehnike od kojih desetak tenkova, topova i novih haubica. Građani su videli i tridesetak aviona i helikoptera, među kojima nedavno u Ukrajini obnovljena tri MIG-21 i šest švajcarskih Pilatusa.

U avionima su nastupili piloti elitne aerogrupe „Krila Oluje“, čiji je nastup na nebu iznad Zagreba bio i najveća atrakcija, kao i preleti MIG-ova na početku i kraju vojne manifestacije.

U vreme parade, u Bračkom kanalu se postrojila i Hrvatska ratna mornarica.
Tokom trajanja priredbe koja je trajala od 18 sati do 19. 30 za saobraćaj su bile zatvorene ulice kojima je prolazila vojna povorka, ali i brojne okolne ulice.

Za praćenje događaja bilo je akreditovano oko 350 domaćih i stranih medija. Vodeće televizijske kuće imale su poseban program povodom godišnjice „Oluje“, a uživo su prenosile vojni spektakl koji je, prema procenama, državu koštao između 1,3 i 1,9 miliona evra.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je uoči vojne parade da je akcija „Oluja“ bila čista, legitimna i brilijantna vojna operacija kojom je oslobođeno okupirano područje Hrvatske.

Zbog nesaglasnosti oko mesta i načina proslave, Dan pobede i domovinske zahvalnosti i 20.godišnjica „Oluje“ ove godine slavi se dva dana – uz vojnu paradu u Zagrebu, državni vrh okupiće se 5. avgusta na tradicionalnoj svečanosti u Kninu.

Uz ceremoniju podizanja hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi biće otkriven i spomenik prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu.

Hrvatska nevladina organizacija Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno veće upozorili su uoči „Oluje“ da i ove godine izostaje službeno sećanje na žrtve.

Oni su podsetili da je prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora tokom i posle „Oluje“ stradalo 667 srpskih civila. Prema podacima UHNCR, Hrvatsku je napustilo više od 200.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar