U trendu

Više hiljada ljudi u protestnoj šetnji Podgoricom

Više hiljada gradjana danas je sa gradjanskog protesta u Podgorici zatražilo odgovornost nadležnih za stanje u državi, ostavke najviših državnih zvaničnika i uprave Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Šesti protest gradjanske inicijative „Odupri se 97.000“ u poslednja dva meseca završen je mirno, a novi je zakazan za narednu subotu.

Jedan od organizatora protesta, umetnik Slaviša Grubiša kazao je da gradjanske proteste podržava opozicija i ocenio da su „opoziciono jedinstvo i uska saradnja neophodni u ovom procesu“.

Proteste podržavaju i studenti i sindikati, dodao je Grubiša.

On je ponovio zahteve organizatora za ostavkama predsednika države Mila Djukanovića, premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, predsednika Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića, te članova Saveta RTCG i generalnog direktora te medijske kuće.

Na pominjanje tih imena, okupljeni su reagovali snažnim zvižducima i uzvicima negodovanja.

Skup je počeo na glavnom gradskom trgu, Trgu nezavisnosti, i nastavljen je glavnim gradskim ulicama u kojima su sedišta ključnih državnih institucija.

Okupljeni su skandirali „Hoćemo pravdu“, „Ostavke“, „Lopovi“, „Mi smo država“, „Svi na ulice“.

Ispred centrale vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Djukanovića uzvikivali su „Vratite nam državu“ i „Dole pljačkaši“.

Prolazeći pored policije koja je u znatnom broju bila opremljena opremom za razbijanje demonstracija, okupljeni su pozivali policijske službenike da im se pridruže u protestima.

„Stanite uz nas, pada ova vlast“, „Vaša deca zaslužuju bolje“, bile su neke od poruka upućene policiji.

Današnjim demonstracijama prethodio je sinoćnji sastanak organizatora protesta s opozicionom partijama u Crnoj Gori, od kojih većina podržava okupljanja gradjana, a načelno i ciljeve navedene u dokumentu „Sporazum o budućnosti“.

Sastanku nije prisustvovao Demokratski front (DF) koji je kritikovao ponudjenu platformu delovanja, ocenjujući da je ona „nametnuta i jednostrana“. Front traži da se u razgovore krene od „praznog papira“. Pozivu na sastanak odazvali su se predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), Gradjanskog pokreta „URA“, Demokrata, Radničke partije i kluba nezavisnih poslanika u Skupštini Crne Gore.

U nacrtu „Sporazuma o budućnosti“ izmedju ostalog se predlaže saglasnost oko formiranja vlade gradjanskog jedinstva, čiji bi osnovni zadatak bio stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora. Do ostvarenja tog cilja trebalo bi bojkotovati parlament, smatraju u pokretu.

Za razliku od ostalih partija koje načelno podržavaju ponudjeni nacrt platforme pokreta „Odupri se“, u DF-u smatraju da je „zadatak protesta da se njima izvrši neizdrživ pritisak na Mila Djukanovića i Duška Markovića kako bi podneli ostavke“.

„Pad režima je preduslov za bilo kakvu priču o tehničkoj ili drugoj vladi, kao i njenom sastavu“, navodi DF.

Protesti koje organizuje pokret „Odupri se 97.000“ počeli su u februaru po izbijanju afere „Koverat“, o spornim donacijama odbeglog biznismena, vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića vladajućem DPS-u, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Knežević je medijima dostavio snimak na kojem se vidi kako on u svojoj kući, u Zeti kod Podgorice, predaje tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću 97.000 evra kao donaciju vladajućoj partiji.

Knežević je osumnjičen za više malverzacija, kojima je navodno oštetio državu za više stotina miliona evra i za njim je raspisana medjunarodna poternica. Stijepović, koji je sada generalni sekretar predsednika Djukanovića, osumnjičen je za pomaganje u pranju novca koji je primio od Kneževića.

Agencija za sprečavanje pranja novca kaznila je zbog toga DPS koji je vratio u budžet 47.500 evra, a zbog kršenja zakona o finansiranju partija DPS je kažnjen i maksimalnom novčanom kaznom od 20.000 evra.

Knežević je u više navrata ponovio da je Stijepoviću dao novac po dogovoru sa Djukanovićem i da je DPS-u uoči izbora 2016. donirao 200.000 dolara. On tvrdi i da je za izbore u poslednjih 25 godina DPS-u dao milione evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar