U trendu

Više od 15.000 izbeglica na Lezbosu, eksplozivna situacija

Između 15.000 i 17.000 izbeglica nalazi se trenutno na grčkom ostrvu Lezbosu, što je oko petine ukupnog stanovništva ostrva na kojem je situacija na ivici eksplozije, rekao je danas grčki ministar za migratornu politiku Janis Muzalas.

„Situacija je zaista na ivici eksplozije na ostrvu“ od 85.000 stanovnika koje je postalo jedna od prvih stanica na putu za zapadnu Evropu za hiljade izbeglica i migranata koji beže od sukoba i siromaštva na Bliskom Istoku i u Africi, rekao je ministar za radio To Vima.

Grčke vlast juče su usvojile niz hitnih mera da ubrzaju prebacivanja izbeglica ka Atini i olakšaju njihovo preuzimanje i očekuju da će situacija da se poboljša ove nedelje, rekao je ministar.

Napetost je porasla juče kada su dva 17-ogodišnjaka uhapšena zato što su bacila dva molotovljeva koktela na sirijske porodice koje kampuju u parku, a policija za razbijanje demonstracija je rasterala pendrecima grupu migranata između kojih je izbila tuča u redu za registraciju. Tuča je izbila između Sirijaca koji se tretiraju kao prioritet i Avganistanaca.

Ministar je rekao da su vlasti počele da pripremaju drugu tranzitnu luku u mestu Sigri na severozapadu ostrva, da rasterete Mitilenu, glavni grad ostrva.

Takođe izbeglice mogu čim se registruju da se ukrcaju na brodove pripremljene za njih i tu da budu smešteni do polaska za Atinu umesto kao do sada da se vrate na ulicu.

Ministar je juče objavio da će na ostrvo biti poslato 60 dodatnih policajaca da ubrzaju registraciju izbeglica pre odlaska u Atinu i dalje ka zapadnoj Evropi. Zbog spore procedure registracije poslednjih dana je ostrvo postalo prenatrpano, a nestrpljenje migranata je poraslo posebno kada su čuli za privremeno otvaranje nemačkih granica.

Oko 15.000  izbeglica i migranata već je prevezeno do Atina sa Lezbosa i drugih ostrva iz te oblasti od početka prošle nedelje. Od toga njih 2.500 stiglo je jutros u Atinu.

Priliv imigranata, međutim, ne jenjava, i njih 2.600 je grčka obalska straža pokupila u moru između petka i ponedeljka ujutro, navela je policija. Taj broj ne uključuje one migrante koji sami uspevaju da stignu do grčkih ostrva u istočnom Egejskom moru sa obližnje turske obale.

U Grčku je od januara morskim putem stiglo 230.000 izbeglica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.