najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Više od 5.000 izbeglica ušlo u Hrvatsku

Oko 5.400 izbeglica dosad je ušlo u Hrvatsku, objavila je jutros Hrvatska radiotelevizija pozivajući se na podatke Crvenog krsta.

Taj broj daleko je veći od očekivanih između 1.500 i 1.800 izbeglica, a novi i dalje pristižu.

Pozivajući se na svoje reportere s lica mesta, televizija N1 je javila da izbeglice sada ulaze peške u Hrvatsku i preko graničnih prelaza Tovarnik i Batina. Izbeglice u Tovarniku pešače iz prihvatnog centra prema železničkoj stanici.

Policija je sinoć saopštila da je Hrvatska sinoć do 20.50 prihvatila oko 1.200 izbeglica koje najpre dovodi u Tovarnik, a potom raspoređuje po prihvatnim centrima u Kutini, Ježevu, Sisku i Zagrebu. 

Mediji javljaju da je voz koji je iz Tovarnika prevozio oko osamsto izbeglica stigao rano jutros u Dugo Selo, gde se nalazi prihvatni centar Ježevo, ali su oni, prema poslednjim informacijama, ipak upućeni u Zagreb, gde se nalazi centar za tražitelje azila.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je sinoć u Tovarniku da Hrvatska ima potpunu kontrolu granice i da ne organizuje koridore za prolaz izbeglica prema Evropskoj uniji. On je rekao da nijedna osoba nije prešla granicu, već da su svi privedeni i dovezeni u Tovarnik, odakle se organizovano prevoze u druge prihvatne centre. 

Prema njegovim rečima, Hrvatska je spremna u jednom danu da primi između 1.500 i 1.800 izbeglica.

Na pitanje o mogućem zatvaranju granice u slučaju većeg izbegličkog talasa, Ostojić je odgovorio da ne bi da govori o tom scenariju, ali da se mora razmišljati o drugačijim postupcima ukoliko se dogodi da veliki talasi izbeglica počnu da pristižu preko Srbije.

“To znači da EU u tom trenutku mora odraditi ‘hot spotove’ pre nego što oni dođu do Hrvatske”, dodao je ministar.

Izbeglice od srede ujutro pristižu u Hrvatsku iz Srbije, pošto je Mađarska zatvorila granične prelaze sa Srbijom Horgoš i Bački vinogradi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike