U trendu

Višednevni požar u Makedoniji lokalizovan, izgorelo 300 hektara šume

Požari kod makedonskih sela Trebovlje i Nova Breznica su lokalizovani, a trenutno se na tom području jugozapadno od Skoplja preventivno deluje helikopterima i avionima, izjavio je danas direktor državne Direkcije za zaštitu i spasavanje (DZS) Šaban Saliju.

Na konferenciji za novinare u Skoplju, Saliju je rekao da je taj požar najverovatnije podmetnut, jer su na nekoliko mesta u šumi primećena drva spremna za oganj.

On je izjavio da su sada sve snage preusmerene na požar na severnom području Skoplja, koji gore u Katlanovu, a da će uskoro protivpožarni avioni delovati u ataru opštine Djorče Petrov prema granici s Kosovom, gde gori teško prisupačna šuma.

Saliju je rekao da je u požaru kod sela Trebovlje u opštini Makdedonski Brod, koji je počeo pre desetak dana, izgorelo oko 300 hektara, velikim delom borove šume.

Na gašenju su, kao je rekao, dejstovala 82 pripadnika DSZ, dva vojna helikoptera, 20 radnika Makedonskih šuma, 60 pripadnika Armije Makedonije i desetak ljudi iz lokalne samouprave.

Direktor DSZ je optužio da se juče požar kod Trebovlja proširio zbog neodgovornog odnosa desetak osoba koje je angažovala lokalna samouprava, koji su se povukli sa dogovorenog mesta gde je trebalo da presretnu požar, uz obrazloženje da je bilo dogovoreno da pomažu do 12 sati tog dana.

Saliju je rekao da je Bugarska nudila da kao pomoć pošalje helikopter sa korpom za vodu, kao i da do ovog trenutka intervenisano kod 360 šumskih požara u kojima je izgorela površina na ukupno oko 590 hektara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.