U trendu

Višegradska grupa podržava S. Makedoniju na putu ka EU

SKOPLJE – Države članice Višegradske grupe – Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska saopštili su da će Severna Makedonija uvek imati njihovu podršku na putu ka Evropskoj uniji, prenosi portal a1on.

„Napredak koji je učinila Severna Makedonija notiran je od strane Evropske komisije koja je preporučila početak pregovora o učlanjenju u EU. Mi smatramo da to treba da bude nagrada za napredak u reformama koji je ta država postigla“, saopšteno je tokom današnje primopredaje predsedavanja ove grupe od Slovačke na Češku, koja će predsedavati od 1. jula.

Češki ambasador u Severnoj Makedoniji Miroslav Toman je istakao da Skoplje uvek može da računa na glas države-članice Višegradske grupe kada se bude u Evropskom savetu odlučivalo o datumu za pregovore sa EU.

Njegov kolega, mađarski ambasador Laslo Išvan Duks je takođe istakao da Skoplje treba da dobije datum za pregovore sa Unijom.

„Verujemo da u ovoj fazi reformski proces može napredovati efikasnije u okviru procesa prepristupnih pregovora“, istakako je slovački ambasador Henrik Markuš.

Kako je on istakao, fokus treba da se stavi na vladavinu prava, te da će se nakon toga sve lakše kretati u zavisnosti od administrativnog kapaciteta zemlje.

Tokom današnjeg primopredavanja predsedništva Višegradske grupe, bili su promovisani osnovni prioriteti u delovanje ove grupe zemalja tokom češkog predsedavanja odnosno razumna rešenje, usaglašavanja pristupa, revolucionarne tehnoligije, regionalna saradnja i migrantska politika.

Severna Makedonija je prvobitno trebalo da dobije datum o pregovorima sa EU tokom junskog samita lidera Evropske unije, međutim odluka je odložena, zbog, kako su naveli evropski lideri tehničke procedure u nacionalnim parlamentima u procesu usaglašavanja takve odluke.

Na samitu lidera EU prošle nedelje odlučeno je da se pitanje o datumu za pregovore sa EU odloži najkasnije do oktobra ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.