U trendu

Višković: Posle 13 meseci biće odblokirani mnogi projekti

BANJA LUKA – Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će formiranje vlasti na nivou BiH nakon 13 meseci čekanja odblokirati mnoge projekte važne za RS.

Višković je istakao da će vladajuća struktura u naredne tri godine pokazati kako treba vladati i imati koordinaciju vlasti entiteta i Saveta ministara.

„Formiranjem Saveta ministara biće odblokiran projekat izgradnje faze dva na izgradnji Koridora `Pet ce`, obilaznice kod Doboja, vredan 150 miliona evra. Nadam se da će do kraja godine ili početkom iduće to ratifikovati Parlamentarna skupština BiH i da onda idemo na raspisivanje javnog poziva izbora izvođača“ rekao je Višković novinarima.

On je rekao da otvaranje javnih radova, kao što je izgradnja ove obilaznice, znači i rast potrošnje, bruto domaćeg proizvoda i koeficijenta povrata PDV-a, što sve predstavlja indirektno punjenje budžeta, te omogućava i komotniju rashodovnu stranu, prenosi RTRS pozivajući se na Srnu.

„Samo Gradiška čeka oko 20 miliona evra za vodovod i kanalizaciju u gradu, i to skoro grant sredstva koja su dobili, ali ne mogu aplicirati dok ne prođe procedura“, rekao je Višković.

On je podsetio i na most „Bratoljub“ u Bratuncu koji je sagrađen, više od dve godine stoji kao spomenik gluposti BiH, jer je Srbija finansirala kompletan projekat, ali se čeka zbog tri miliona KM za izgradnju graničnog prelaza.

Višković je rekao da se već nekoliko godina u BiH ne raspoređuju sredstva od „Dži es em licenci“ od operatera BiH u iznosu od nekoliko stotina miliona KM.

Prema njegovim rečima, ne treba zanemariti ni pitanje „Elektroprenosa BiH“, gde ima blizu 200 miliona KM koje treba plasirati u investicije i skoro 150 radnika koji su po raznim osnovama napustili to preduzeće koje bi trebalo „ubaciti u sistem“.

„To znači da ćemo energetski sektor i sigurnost naših građana u snabdevanju električnom energijom dići na viši nivo, te ćemo omogućiti značajnom broju privrednih subjekata da dobiju poslove i rade za to preduzeće. To znači novo zapošljavanje i investicije, novi PDV, porezi, doprinosi i to se sve indirektno vraća u budžet RS“, rekao je premijer Višković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.