najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Visoki predstavnik u BiH pozvao vlasti u RS da ne održe referendum

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je večeras vlasti u Republici Srpskoj da se uzdrže od sprovodjenja referenduma koji nema zakonske osnove i kojim bi se direktno prekršila današnja odluka Ustavnog suda BiH o zabrani održavanja referenduma.

„Kao konačni autoritet za sprovodjenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, visoki predstavnik ponavlja da je Ustavni sud temelj Aneksa 4. Mirovnog sporazuma (Ustava BiH), i od ključne važnosti za njegovo sprovodjenje. Osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma preodstavljalo bi direktno i ozbiljno kršenje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, što bi imalo uticaj na stabilnost zemlje“, saopštio je OHR.

OHR je ocenio da „ovde više nije reč o praznicima Republike Srpske, već o direktnom osporavanju pravosudja BiH“.

U saopštenju se ističe da se odluke koje je doneo Ustavni sud BiH moraju poštovati i da je nadležnost Suda jasno utvrdjena u Ustavu BiH, prema kojem u jurisdikciju ovog suda spada rešavanje sporova izmedju različitih nivoa vlasti.

„U tu svrhu, Sud je danas doneo teške odluke da ne prihvati zahtev Narodne skupštine RS za preispitivanje prethodne odluke Suda o Zakonu o praznicima, te da obustavi primenu odluke o referendumu koju je usvojila Narodna skupština, sve dok ne donese odluku o njenoj ustavnosti. Današnje odluke još jednom pokazuju koliko je važna uloga ovog suda za poštovanje Ustava“, navodi se u saopštenju.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je doneo odluku kojom se zabranjuje održavanje referenduma u Republici Srpskoj, a istovremeno je odbijen zahtev Narodne skupštine RS da Sud preispita svoju raniju odluku o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Predsednik RS Milorad Dodik odmah po objavljivanju odluke Ustavnog suda BiH je izjavio da referendum o Danu RS neće biti odložen, pozvavši gradjane svog entiteta da 25. septembra izadju na referendum.

(Beta)

1 komentar
  1. Radoslav Radovic

    Za incka… Tu si sjeo na Trebevic stjene. Gledas Bosnu i ljepote njene, a na Srbe digao se dreku, dosadio Bogu i covjeku. Nimalo te pozeljeli nismo, niti smo ti opravili pismo, da po Bosni ti dijelis pravdu. Da ubijas Slovenima nadu. I prije su dolazili tvoji Da nam drze predike i prete al se Srbin nikoga ne boji. Sinovi smo nase zemlje svete! Idi kuci odakle si doso, dok nijesi ko i oni proso. Strpljenje je nase vec na koncu. Mozes svrsit u Bosanskom loncu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike