U trendu

Visoki zvaničnik Stejt departmenta danas u Skoplju

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji dolazi danas u dvodnevnu posetu Makedoniji tokom koje će se sastati sa najvišim zvaničnicima te zemlje, javljaju makedonski mediji.

Kako se očekuje, on treba da se sastane sa predsednikom Đorđem Ivanovim, prenosi tv Telma pozivajući se na saopštenje americke ambasade u Skoplju.

Takođe, očekuje se i susret sa Talatom Džaferijem koga su u četvrtak izabrali za predsednika Sobranja poslanici SDSM i albanskih partija.

Ji će se sastati i sa strančkim liderima Nikolom Gruevskiom, Zoranom Zevom, Alijem Ahmetije, Bilalom Kasanijem, Veselji Memedijem i Menduhom Tačijem, kao i sa predstavnicima civilnog društva i diplomatskog kora, navodi portal 24.vesti.

Kako se navodi, u centru razgovora biće formiranje vlade, bilateralni odnosi i reforme neophodne za evroatlanske integracije.

On je prvi strani zvaničnik koji dolazi u Skoplje posle nereda koji su se u Sobranju dogodili u četvertak uveče posle izbora poslanika albanske Demokratske partije za integracije Džaferija za predsednika parlamenta, što je bio neposredni povod za nasilje u makedonskom Sobranju.

Poseta Jia bila je, inače planirana pre nereda koji su se dogodili u Sobranju.

Iako su tada mediji preneli da se predsednik Ivanov neće sastati sa njim zbog prethodno preuzetih obaveza, sada su ipak potvrdili da će zbog novonastale situacije ipak doći do susreta.

Američka ambasada u Skoplju još u četvrtak reagovala je osudom nasilja i navela da priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

„Većina poslanika izabrala je Talata Džaferija za predsednika parlamenta tokom regularne, produžene sednice Sobranja, pred javnošću i medijima. Mi ćemo sa njim sarađivati radi podrške demokratiji u interesu Makedonije“, piše u saopštenju američke ambasade.

Šefovi Delegacije EU, ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Misija OEBS-a i Kancelarija za vezu NATO u Skoplju juče su najoštrije osudili organizovani napad na makedonski parlament izveden 27. aprila.

U zajedničkom saopštenju, oni su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlasti nisu uspele da spreče napad i obezbede neophodnu sigurnost članovima parlamenta i prisutnim novinarima.

Napad na državnu instituciju koja predstavlja srž demokratije je napad na samu demokratiju, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu američke Ambasade u Skoplju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar