U trendu

Vlada HR:Presuda razlog za suočavanje s prošlošću

ZAGREB – Hrvatska vlada pozdravila je danas presudu izrečenu u haškom tribunalu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i smatra da je na osnovu dokaznog materijala i drugih presuda trebalo povezati i s političkim i vojnim vrhom tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, pod vođstvom Slobodana Miloševića.

U saopštenju iz kabineta Andreja Plenkovića se navodi, da Vlada Hrvatske ujedno smatra da je ovo, kako kažu, „još jedan razlog za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi kao i metode u ovoj presudi označeni kao zločin protiv čovečnosti“.

Vlada je izrazila žaljenje što Karadžić nije, osim za Srebrenicu, osuđen i za genocid u drugim opštinama u BiH.

“ Vlada Republike Hrvatske pozdravlja presudu Žalbenog veća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove kojom je Radovanu Karadžiću izrečena doživotna kazna zatvora. Žalbeno veće ocenilo je da su počinjeni zločini neviđenih razmera i brutalnosti te je stoga preinačilo prvostepenu presudu kojom je izrečena kazna od 40 godina zatvora“, saopšteno je iz vlade Andreja Plenkovića.

Navode i da je ovom presudom Karadžić sada i pravosnažno osuđen za zločin genocida, zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja. Žalbeno veće je, kažu, potvrdilo da su ti zločini počinjeni sudelovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s pojedinih područja u Bosni i Hercegovin.

“ Nadamo se da će potvrda lične odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svetskog rata, poput genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dečaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim porodicama“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.