U trendu

Vlada Hrvatske pokrenula postupak izlaska iz abitraže

Vlada Hrvatske je danas pokrenula postupak povlačenja iz arbitražnog postupka koji je trebalo da reši pitanje granice sa Slovenijom.

„Reč je o kršenju sporazuma (od Slovenije) i kompromitovanju samog predmeta. Na ovaj način nemoguće je nastaviti rešavanje pitanja granice Hrvatske i Slovenije”, rekla je ministarska spoljnih poslova Vesna Pusić na sednici Vlade.

Vlada je, na zahtev Sabora, na današnjoj sednici usvojila odluku o pokretanju postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži s Vladom Slovenije zbog njegove povrede. Slovenija će o tome biti obaveštena diplomatskom notom.

Vlada je razrešila funkcija hrvatskog zastupnika i njegovog zamenika u postupku pred Arbitražnim sudom.

Afera nazvana „Pirangejt“ ujedinila je hrvatsku vlast i opoziciju, pa je Sabor u sredu jednoglasno, sa 141 glasom podrške, usvojio zaključak vlade o povlačenju.

Zaključkom je Sabor obavezao Vladu da pokrene postupak za prestanak sporazuma o arbitraži iz 2009, jer je Slovenija „teško povredila“ odredbe međunarodnog ugovora i pravilo učešća u arbitraži u dobroj veri.

Predstavnici vlasti i opozicije ocenili su tokom rasprave u Saboru da je postupak arbitraže „kontaminiran“, ali da i dalje treba tražiti način za razgraničenje sa Slovenijom.

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski „Kurir“ i zagrebački „Večernji list“ objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred tim sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno kako se dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o pomorskoj granici Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu.

Sekolec i Drenik su podneli ostavke, a Slovenija je imenovala novog arbitra.

Arbitražnim sporazumom koji su premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, potpisali novembra 2009. godine, predviđeno je uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, uz vezu Slovenije sa otvorenim morem i korišćenje relevantnih morskih područja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.