U trendu

Vlada Hrvatske usvojila predlog Zakona o braniteljima

Vlada Hrvatske danas je u Kninu na posebnoj sednici usvojila predlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih porodica, a za koji je premijer Andrej Plenković rekao da će na celovit način regulisati njihova prava. 

Plenković je rekao da se novim zakonom rešavaju pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže penzije, strategija za očuvanje zdravlja branitelja, a otvara se i rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja i omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog veća obrane (HVO).  

„Posebno mi je drago da ćemo nakon velikog truda svih resora, a posebno ministra branitelja Tome Medveda i svih ostalih, usvojiti predlog zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih porodica. To je više od simbolike. To je rezultat našeg programa, ali i želje za pravičnim, celovitim zakonom koji će fiskalno održivo regulisati prava branitelja i njihovih porodica“, rekao je Plenković, javila je agencija Hina.

Predlog novog sveobuhvatnog zakona o hrvatskim braniteljima, na kojem se radilo više od godinu dana, bila je jedna od tačaka sednice Vlade koja je, uoči proslave praznika Dana pobede, održana u Kninu.  Plenković je rekao da će se novim zakonom popuniti praznine i korigovati nedostaci i nepravde koje su, kako je naveo, do sada postojale.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike