Vlada RS utvrdila tekst Zakona o 9. januaru

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je tekst Zakona o 9. januaru, kojim će se urediti obeležavanje nastanka RS.

“Radi se o potpuno novom zakonu, čija će radna verzija biti upućena na usaglašavanje timu Narodne skupštine, a potom i na usvajanje u parlament”, rečeno je Beti u vladinom Birou za odnose s javnošću.

Sednica Narodne skupštine zakazana je za 11. oktobar. Nakon usaglašavanja teksta zakona, kako je navedeno, moguće je i sazivanje posebne sednice Narodne skupštine RS na kojoj bi se usvojio Zakon o 9. januaru kao danu nastanka RS.

Zakon bi trebalo da razmotri tim Narodne skupštine, koji je ranije pripremio zahtev Ustavnom sudu BiH da preispita svoju odluku iz novembra prošle godine, kada je od parlamenta RS zatražio da iz Zakona o praznicima ukine spornu odredbu o proslavi 9. januara kao Dana republike, smatrajući ga neustavnim i diskriminatorskim za gradjane ovog bh. entiteta koji nisu Srbi.

Na taj dan (RS) proslavlja i svoju krsnu slavu Svetog arhidjakona Stefana.

S obzirom na to da Narodna skupština nije u datom roku od šest meseci promenila sporne odredbe Zakona o praznicima, niti je prihvaćen njen zahtev da Ustavni sud preispita svoju odluku o 9. januaru kao Danu republike, ovaj sud je nedavno ukinuo odredbe Zakona o praznicima prema kojima je 9. januar Dan RS.

Ta odluka će biti objavljena u Službenom glasniku BiH, kao i službenim glasnicima RS, Federacije BiH i distrikta Brčko, čime će praktično biti ukinut 9. januar kao Dan RS.

Skupštinska sednica zakazana je za 11. oktobar, ali neki od članova skupštinskog tima koji su radili na pripremi prigovora Ustavnom sudu BiH o odluci u vezi sa 9. januarom kao Danom republike, nisu dobili verziju novog Zakona o 9. januaru kao danu nastanka RS.

“Prvi put čujem da je Vlada utvrdila novi zakon o 9. januaru kao danu nastanka RS. S obzirom na to da je Ustavni sud BiH osporio sporne odredbe Zakona o praznicima RS, to znači da će te odredbe formalno-pravno prestati da važe i da će tu oblast regulisati novi zakon. To su, medjutim, samo pretpostavke, jer nisam dobio tekst novog zakona”, rekao je za Betu član skupštinskog tima Dragan Čavić.

Prema procenama pravnih stručnjaka, usvajanje Zakona o 9. januaru kao danu nastanka RS završilo bi priču o spornim odredbama Zakona o praznicima RS, prema kojima se 9. januar obeležava kao Dan republike.

S druge strane, usvajanje tog zakona može ponovo izazvati pokretanje novih apelacija pred Ustavnim sudom BiH da se ospori i taj zakon, jer je za bošnjačke političare 9. januar sporan prvenstveno zbog činjenice da je na taj dan 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela odluku o proglašenju Srpske republike BiH, koja je kasnije preimenovana u RS.

(Beta)

Ostavite komentar